Öğrenci Kariyeri Banner

Evrensel Sabitler İçin Varsayım Üreten Yeni Bir İcat: Ramanujan Makinesi

Evrensel Sabitler İçin Varsayım Üreten Yeni Bir İcat: Ramanujan Makinesi

İsrail Teknoloji Üniversitesi (Technion) Elektrik Mühendisliği Fakültesi’nden İdo Kaminer ve farklı fakülteden birçok öğrenci bir araya gelerek Nature dergisinde yeni bir araştırma yayınladılar. Çalışmalarında yapay zeka ve bilgisayar otomasyonunu kullanarak matematik varsayımları üreten bir algoritma geliştirdiler. Projenin sonunda ise "Ramanujan Makinesi" ortaya çıktı.

Peki nedir bu Ramanujan Makinesi?

Ramanujan Makinesi

Matematikte altın oran, euler sayısı ve pi sayısı olarak bilinen sabitler vardır. Bu matematiksel sabitler fizik, kimya ve biyoloji için de oldukça önemlidir. İşte Technion araştırmacıları da bu sabitlerin elde edilmesi için algoritmalar sayesinde otomatik olarak formül şeklinde varsayımlar üreten bir makine geliştirdiler.

Ramanujan Makinesi, ismini Cambridge Üniversitesi görevlisi olan ünlü matematikçi Srinivasa Ramanujan'dan alıyor. Ramanujan, tıpkı diğer matematik dehaları gibi matematiksel ispatları üstün görmek yerine, sezgisel formülasyon yeteneği sayesinde kanıtlanmamış formüller üretti ve başka insanların bunları kanıtlamasını sağladı. Bu makine de buradan yola çıkarak henüz kanıtlanmamış varsayımlar üretmek amacıyla icat edildi.

kesir, ramanujan makinesi

Makine, hesaplama, üretme, formül keşfetme ve geliştirme üstüne kurulu. Sürekli kesirler biçiminde ilerleyen ve temel sabitlerle ilgili varsayımları bulmak için algoritmalar üreten bu bilgisayar ağı, şimdiden varsayımlar üretmeye başladı. Catalan sabiti içindeki gizli cebirsel ifadenin keşfi konusu da bilim insanlarını heyecanlandıran ve makinenin sunabileceği yeniliklerden birisi.

Araştırmacılar çalışmaya katkı sağlamak isteyen öğrenci ve araştırmacılar için bir site kurarak projelerini geliştirmeyi düşünüyorlar. 
 


Yaren Ezgi Şen

TOBB ETÜ - Türk Dili ve Edebiyatı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.