Öğrenci Kariyeri Banner

Everest Eriyor: Sebebi Yalnızca İklim Değil!

Everest Eriyor: Sebebi Yalnızca İklim Değil!

Everest Dağı'ndaki ana kamp, iklim değişikliği ve aşırı insan faaliyetlerinin etkisiyle dengesi bozulan buzulların yarattığı risk yüzünden 400 metre aşağıya taşınacak.

İklim değişikliği yüzünden eriyen buzullar ve insan faaliyetlerinin güvensiz hale getirdiği Everest Dağı‘ndaki ana kamp, Nepal hükümetinin talebiyle 400 metre aşağıya indirileceği öğrenildi.

Kamp Etrafinda Yarıklar Oluşuyor!

Dünyanın en yüksek dağında iki ana kamp bulunuyor ve  en popüleri de Nepal’deki güney bölgesi. 5 bin 364 metre yükseklikte yer alan kamp, zirveye çıkmak isteyen dağcılar için bir başlangıç noktası görevi görüyor.

Kamp, iklim değişikliğinin etkisini en yoğun gösterdiği yerlerden olan Khumbu buzulunda. Buradaki buz, hızla inceliyor. Dağcılar gece uyurken, kamp etrafında yarıkların açılmaya başladığını söylüyor. Artan kaya düşmeleri ve buzul yüzeyinde ortaya çıkan su, kampı her geçen yıl daha da güvensiz hale getiriyor.

Birleşik Krallık‘taki Leeds Üniversitesi‘nden bilim insanlarının 2018’de yapılan bir araştırmaya göre, bölgedeki buzulun bir bölümünün yılda 1 metre oranında inceliyor. Sıcaklığı ölçmek için yapılan  sondajlarda da buzulun düşünülenden çok daha sıcak olduğu belirtiliyor.

2024'te Taşınmasına Karar Verildi!

Buzulun dengesini bozan sadece iklim değişikliği değil. Her yıl kampa gelen çok sayıda insanın da olumsuz etkisine dikkat çekiliyor. Özellikle ilkbahar aylarında zirveye tırmananlardan çok daha fazla, yaklaşık 1500 ziyaretçi bu kampa konuk oluyor. 

Yemek pişirmek veya ısınmak için kullanılan gaz ocaklarında kullanılan yakıtların da buzul üzerinde etkisi olduğu belirtiliyor. Nepal hükümeti dağcılar tarafından dağda bırakılan ekipman ve atıkları temizlemek için, her tırmanış mevsimi sonunda haftalar harcamak zorunda kalıyor.

Yetkililer, mevcut kampın üç ila dört yıl daha amacına hizmet edebileceğini,  yer değiştirmeyi 2024’te gerçekleştireceklerini ifade etti.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.