Öğrenci Kariyeri Banner

Evde Diksiyon Geliştirmek İçin 5 Egzersiz

Evde Diksiyon Geliştirmek İçin 5 Egzersiz

İnsanların en büyük iletişim kaynağı dildir. Kendimizi ve düşüncelerimizi ifade etmede genellikle dili kullanırız. Peki bizi yanlış anlaşılmaya ve kendimizi doğru ifade edememeye sürükleyen şey nedir?

Diksiyon; dili doğru ve ahenkli kullanmaya, ses ve tonlamalara dikkat etmeye, doğru sözcükleri seçmeye bunları da jest ve mimiklerle desteklemeye denir. Diksiyonu etkili kullanmak özellikle iş dünyasında sizi bir adım öteye taşır. Sadece iş dünyasında da değil kişisel hayatınızda da kendinizi doğru ifade edersiniz. Böylelikle kişisel gelişim yönünüze bir artı ekler, sosyal çevrenizde ne istediğini bilen biri olarak tanınırsınız.

1.Nefes Egzersizleri

nefes

 Diksiyonun en önemli parçası nefestir. Doğru nefes alış-verişi sözcükleri doğru tonlamamızı sağlar. Nefes düzenleme adımları şöyledir:

  • Nefesi burnumuzdan alıp ağzımızdan vermeliyiz.
  • Her yaptığımız nefes egzersizinde nefesimizi daha çok içimizde tutmalıyız.
  • Doğru nefeste, nefes alınca karın bölgesinin şişmesi gerek.
  • Nefesimizi tutarken kendimizi sıkmamamız gerekir. Çünkü sıkarsak sesimiz yorulur.

Bu egzersizleri yapmaya başladığınızda başınız dönüyor ise doğru ilerliyorsunuz demektir. Egzersizlere devam ettikçe rahatlama olacaktır merak etmeyin 😊

 

2.Dudak Egzersizleri

dudak egzersizi

Dudak egzersizleri zor gibi görünür ama gayet basittir. Birkaç dudak egzersizi örneklersek:

  • Dudakları sağa sola çekme
  • Dudakları bükme
  • Dudaklarınızın arasına kalem alarak konuşma

 

3.Sesli Okuma Egzersizi

okuma

Kitap okumanın her şeye yararı olduğu gibi diksiyon geliştirmeye de yardımı dokunur. Yalnız burada farklı bir uygulama yapacağız. Kitaptaki bir metni veya farklı bir metni sesli okuyacağız. Bunu yaparken de kendimizi olabildiğince dinleyeceğiz ki kulağımıza kötü gelen bir tınlamayı hemen fark edelim. O yerin altını çizelim ve tekrar tekrar okuyalım. Ta ki doğru tınıyı buluncaya kadar.

4.Tekrar Etme Egzersizleri

tekrar

Bazen öyle kelimelerle karşılaşırız ki telaffuzunda zorluk çekeriz veya tonlamasını bir türlü tutturamayız. Böyle kelimeleri tekrar tekrar okumayı hatta yazarak okumayı deneyin.

5.Tekerleme Egzersizleri

tekerleme

İlk olarak kolay tekerlemelerden başlayın. Buradaki püf noktamız; tekerlemeyi aniden hızlı okumaktan ziyade ilk olarak beyninizde çözümleyin. Yavaş yavaş hızı artırarak devam edin. Bu egzersiz sizin kelimeleri söylerken teklememenizi sağlar.


Alize Kara

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Alize Kara..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.