Öğrenci Kariyeri Banner

ESTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Evlere Laboratuvar Kurdu

ESTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Evlere Laboratuvar Kurdu

Hepimizin bildiği gibi pandemi süreci eğitimi oldukça etkiledi. Daha öncesinde bilmediğimiz ve karşılaşmadığımız birçok şey hayatımızın bir parçası oluverdi. Bu dönemde teorik derslerimizi online olarak sürdürebiliyoruz fakat laboratuvar dersleri için aynısını pek söyleyemeyiz. Türkiye’de ve dünyada çoğu okul laboratuvarlarını ya internet üzerinden yaptı ya da iptal etti. Bu yazımda sizlere pandemi döneminde ülkemizde öğrencilerinin evlerine laboratuvar kurmayı başarmış bir bölümden bahsedeceğim.

 

Eskişehir Teknik Üniversitesi – Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü

ESTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Evlere Laboratuvar Kurdu

Eskişehir Teknik Üniversitesi de tüm okullar gibi pandemi sürecinde derslerini online devam ettiriyor. Fakat yazımın başlığından da anlayacağınız gibi diğer okullardan bir farkı var. Üniversitenin Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünde 2. sınıfların dersi olan Devre Analizi Laboratuvarı hiçbir okulda görülmemiş bir şekilde yapıldı.

İlk olarak öğrencilere malzeme temini sağlandı. Dersin öğretmeni Dr. Öğr. Üyesi Semiha TÜRKAY ve Elektronik Mühendisi Metin ÇAM’ın yoğun çalışmaları sonucu öğrenciler, laboratuvar malzemelerini en uygun şekilde elde ettiler. 10 hafta süren laboratuvar sürecinde öğrenciler, her hafta paylaşılan deneyi kendi evlerinde kurup simülasyonunu yaparak öğrendiklerini pratik yapma fırsatı buldular. Pandemi sürecinde diğer okullardaki çoğu öğrenci okulun laboratuvar ortamından uzak kaldığı için maalesef ki öğrendiğini pratik yapma şansı bulamadı. Bu uygulamanın en yararlı yanı da bu olmakla beraber evlerinde laboratuvar yapan öğrenciler kendi emekleri sonucunda ortaya çıkan sonuçları gördükçe özgüvenleri arttı. 10 haftalık yoğun programın son haftasında öğrenciler, öğretmenlerine projelerini teslim ettiler. Dr. Öğr. Üyesi Semiha TÜRKAY bu dönem öğrencilerine baskı devre kartı (PCB) yapmayı da öğretti. Evlerinde kendi devre kartlarını yapan öğrenciler final projelerini de yine devre kartlarına basarak kendilerine olan güvenleri arttı ve geliştiklerini gördüler.

Pandemi döneminde yürütülen laboratuvar projesi Yükseköğretim Kurulu (YÖK), liseler ve çeşitli üniversitelerden de çok ilgi görmesi bekleniyor. Dersin öğretmeni örnek oluşturması için TUBİTAK 4005 “Ev Yapımı Devre Laboratuvarı” isimli proje başvurusunda bulundu.

Online dönemde gerçekleştirilmiş olan bu laboratuvar projesinde dersin öğretmeninin olduğu kadar asistan hocaların ve öğrencilerin çok emeği var. Her hafta interaktif bir şekilde laboratuvarlarlara giren asistan hocalar özenle öğrencilerin yaptığı devreleri kontrol ettiler. Bununla beraber, bu projenin amacına ulaşabilmesindeki en önemli etken tabii ki bu dersi alıp sonuna kadar sebat eden öğrenciler. Öğrencilerin emekleri gerçekten takdire şayan.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği altındaki bu dersin böyle yararlı bir şekilde gerçekleşmesinde emeği olan dersin eğitmenini, asistanları ve geleceğin mühendislerini tebrik ediyoruz.

 

Özgün İçerik


Yağız Çakmak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yağız Çakmak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.