Günlük işlerimizi, ödevlerimizi, okumalarımızı ertelemek ve bu yüzden üretkenliğimizi kaybetmek günlük hayatta karşılaştığımız en büyük problemlerden biri. Yine de şu an bu yazıyı okumayı ertelemediğinize göre sizin için hala umut var demektir. Peki neden işlerimizi o an halletmeyiz de sonraya bırakırız?
Çok çalıştıktan ya da çok bunladıktan sonra önemli işleri halletmeye enerjimiz kalmaz ve bu yüzden daha kolay halledilebilir işlere öncelik veriririz. Bir sürü “to do list”ler oluştursak da konunun üstüne çok düşmeden “erteleme”den kaçınmaya çalışsak da genelde başarısız oluruz. Çünkü genelde nedenertelediğimiz konusunda pek düşünmeyiz.
Tüm bu problemleri aşabilmek için şu 3 önemli adıma dikkat etmemiz gerekir.
1)Hangi görevi yapmayı planladığınızı ve bunu “neden” yapmayı planladığınızı iyice kavramalısınız. Örneğin bir yazı yazmayı planladığınızı ve amacınızın okuyuculara ulaşmak olduğunu varsayalım.
2)Bu planladığınız görevin nasıl yapılacağını iyice kavramalısınız. Nasıl bir yazı yazacağınızı ya da konunun ne olacağını muhakkak bilmeniz gerekir.
3)Yapacağınız iş her neyse, kesinlikle onu yapmak istemelisiniz. Eğer yapmak istemiyorsanız bunun nedenini bulmanız gerekir.
Eğer aklınızdaki fikirle ilgili bu 3 maddeden biri eksikse, büyük ihtimalle o işi erteleyeceksiniz. İşte tam o anda kendinizi eleştirmek yerine “Bunu neden yapıyorum?” diye sorun. Bu sayede beyniniz bu ertelemenin “tembel”, “beceriksiz” ya da “verimsiz” olduğunuzdan değil bir sabotenin kurbanı olduğunu anlasın.
Sonraki adımda yukarıda verilen 3 maddeyi de tek tek analiz edin ve her biri için kesin cevaplarınız olduğundan emin olun. Aksi takdirde beyniniz görevin çok da önemli olmadığını düşünecektir. Ardından bu görevi nasıl başaracağınızı netleştirin. Çalışma yöntemlerinizi, kullanacağınız araçları belirleyin. Eğer hala kendinizi işi yapmak için direnirken bulursanız kendinize şu soruyu sorun:”Bunu gerçekten yapmak istiyor muyum?”
Eğer cevabınız “hayır”sa sizi aynı sonuca götürecek başka yöntemler deneyin. Örneğin okuyucularınıza ulaşmak için “yazı yazmak” yerine kullanabileceğiniz başka yollar var mı? Erteleme riskini en aza indirmek için o görevi tamamlamanın en doğal yolunu bulmanız gerekir. Verilen 3 başarı kriterinden hangisinin eksik olduğunu bulup onun üstüne daha çok çalışırsanız ertelemenin en aza indiğini siz de göreceksiniz.
Konuyla ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Özgün İçerik