Öğrenci Kariyeri Banner

Çağımızın Büyük Sorunu: Erteleme

Çağımızın Büyük Sorunu: Erteleme

Erteleme; bireyin yetiştirmesi gereken işlerini ileri bir tarihe ötelemesi, birtakım mazeretlerle yapmaktan kaçınması, bitirilmesi gereken işler yerine önceliği olmayan işlerle uğraşmasıdır. Yediden yetmişe birçok insanın gerçekleştirdiği ve bazen büyük sorunlara ya da  pişmanlıklara yol açabilen bir davranış biçimidir. Pişman olacağınızı bilseniz bile neden ertelediğiniz birçok araştırmaya konu olmuştur.

Ertelemenin birçok sebebi olabilir. Mükemmeliyetçilik düşüncesi bunlardan biridir. Bir işi mükemmel bir şekilde tamamlayamayacağınıza inanmanız o işten kaçmanıza sebep olabilir.  Başarısızlık korkusu da ertelemeye sebep olabilir. Eğer işi yapmaya başlamazsam başarısız da olmam diye düşünebilirsiniz. Halbuki yapmanız gereken bir şeyi yapmamanız da bir başarısızlıktır. Biraz hiçten daha iyidir. Bunun yanında ertelemenizin sebebi motivasyon eksikliği, bilgi eksikliği, zamanın iyi yönetilememesi, bitirememe kaygısı gibi sebepler olabilir.

Uzmanlara göre bu konuda kontrol tamamen sizin elinizde.  Öncelikli olarak durumu kabul edip yavaş yavaş bu alışkanlığınızı değiştirebilirsiniz. Küçük adımlarla başlayın. Örneğin tamamlamanız gereken uzun bir proje mi var? Onu küçük parçalara bölüp her bir parçayı tamamladıktan sonra kısa molalar verebilirsiniz. Kendi yönteminizi kendiniz belirleyin.

Ertelemede karşımıza çıkan en büyük sıkıntılardan biri anlık hazlardır. İşlerimizi halletmek yerine sosyal medyaya kapılabilir ya da saatlerce dizi izleyebilirsiniz. Bu sebeple dikkatinizi dağıtacak unsurları ortadan kaldırabilirsiniz. Masa düzenleyip, telefonu sessize almak buna örnek verilebilir.

Verimli bir çalışma için pomodoro tekniğini uygulayabilirsiniz. Bu tekniği uygularken 25 dakika boyunca sadece yapacağınız işe odaklanın. Sonrasında 5 dakika mola verip bu mola boyunca farklı şeylerle ilgilenin, kendinizi ödüllendirin. Bu 30 dakikalık süreç bir pomodoroya denk gelir. Bu şekilde 4 pomodoro süreci tamamladıktan sonra 30 dakikalık bir mola verebilirsiniz. Bu teknikte belirli bir süre kısıtlamasıyla hareket edilerek, tek bir işin yapılmasıyla bireyin konsantrasyonunun en üst düzeyde tutulması ve zihnin tek bir konuya verimli bir şekilde odaklanması amaçlanır. Ayrıca kısa mola dilimleri ve ödüllendirme ile kişinin motivasyonunun sürekliliğinin sağlanması da amaçlanır.

 

Tüm sıkıntı o ilk adımı atana kadar. Çünkü başladığınızda beyniniz otomatik olarak başladığınız işi bitirmenizi ister. Bitirmedikçe de huzursuz olur. Beğenmediğiniz filmleri sonuna kadar izlemek zorunda hissetmeniz de bu sebeptendir.

 

Özgün İçerik


Serap GÜREL

Yıldız Teknik Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.