Öğrenci Kariyeri Banner

Enigmayı Çözen Deha Alan Turing Hakkında 5 Bilgi

Enigmayı Çözen Deha Alan Turing Hakkında 5 Bilgi

Bir deha olmasına rağmen çoğu matematikçinin gölgesinde kalmış olan bir deha Alan Turing... Enigma, kripto, temel bilgisayar ve daha nice teknolojik ve matematiksel yapıtaşların temelinde rol oynayan bir savaş kahramanıdır kendisi.

enigma

1.The Imitation filminde Benedict Cumberbatch’in canlandırmış olduğu Alan Turing ilk bakışta kulağa tanıdık gelmiyor olsa da bir savaşın seyrini değiştiren önemli bir matematik dehasıdır kendisi.

enigma

2. Temel bilgisayarın ilk oluşturucularından Alan Turing, II. Dünya Savaşı’nda Alman şifrelerinin kırılması konusunda önemli katkılarda bulunmuştur. Alan Turing, İkinci Dünya Savaşı’nda İngiltere ile Almanya deniz savaşındayken İngiltere’nin Almanya’yı yenmesinde Turing’in “Enigma” adı verilen şifre makinelerinin metinlerini çözmeye yarayan bir makine tasarlaması sayesinde oldu. Bu yeni makine dünyanın ilk bilgisayarı unvanını aldı.

enigma

3.7 haziran 1954'de 41 yaşındayken, siyanüre batırılmış bir elmayı ısırdı ve öldü. Ölümü resmi kayıtlara intihar olarak geçer.

enigma

4. 1966’dan beri, Alan Mathison Turing anısına “Bilgisayar Mekanizmaları Birliği” tarafından her yıl, bilgisayar camiasına teknik makaleler yazan bir kişiye bilgisayar biliminin Nobel’i sayılan “Turing Ödülü” verilmektedir.

enigma

5. Steve Jobs’un Alan Turing’den etkilendiği ve bu nedenle Apple’ın logosunun Alan Turing’in ölüm biçiminden esinlenildiği iddia ediliyor.

enigma


Büşra Canpolat

Kocaeli Üniversitesi - Hukuk Fakültesi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.