Öğrenci Kariyeri Banner

En Etkili Öğrenme Yöntemleri

En Etkili Öğrenme Yöntemleri

Bu yöntemlerle günlük öğrenme kapasitemizi maksimum düzeye çıkarabiliriz.

Ayrıntılı Sorgulama Tekniği

Bir konu hakkında sorulan sorular ne kadar fazla olursa, ayrıntıya ulaşıp öğrenme kapasitesini arttırmak o kadar kolay olacaktır. Soracağınız “Neden?” “Nasıl?” “Niçin?” soruları, mantıklı bir cevap için o konuyu araştırarak öğrenmenize yardımcı oluyor. Yeni bilgiler, mevcut bilgilerle bütünleştiriliyor ve ayrıntılar anlam kazandıkça, etkin ve sürekli öğrenme mümkün kılınabiliyor.

Kendine Anlatma Tekniği

Bu teknikle beraber kişi, öğrenmeye çalıştığı şeyi kendi mantık çizgisine yakınlaştırmış olur. Yani kişinin bu tekniği uygulayabilmesi için öncelikle etkin bir dinleyici ve etkin bir konuşmacı olması gereklidir.

Özet Çıkararak Öğrenme Tekniği

Birebir kopyalamanın aksine özet çıkarma yöntemi, öğrenilen konuda tekrarlayan olguları düzenleyebilmemizi, büyük bir bilgi yığınından anlamlı ve sistematik bir çalışma notu oluşturmamızı sağlayabilir. Bu teknik yüksek sesle okuma ile desteklendiğinde öğrenmeyi hızlandırabileceği bilimsel bir gerçeklikle temellendirilmiştir. 

Altını Çizme Tekniği

Bu teknik daha çok fotografik hafızası daha gelişkin insanlar için uygundur. Beyaz fonttaki siyah yazıların altını farklı renkte ister fosforlu ister diğer türlü renkli kalemlerle çizmek, altılı çizili yerleri diğerlerinden ayıracaktır. Bu tekniği uygularken dikkat edilmesi gereken en önemli durumlardan bir tanesi, metnin içindeki önemli yerleri titizlikle tespit edebilmektir. Eğer bu tespit yeteri kadar iyi yapılmazsa, önemli diğer bilgilerin gözden kaçmasına sebebiyet verecektir.

Pratiğe Geçirme Tekniği

Bir öğrenme yaparken, teoride kalan kısımların hemen ardından uygulanan pratik testler, anında geri bildirim özelliği göstermektedir. Bu teknik ile beraber hedeflenen öğrenmeyi değerlendirebiliriz ve öğrenmeyi geliştirici etkisini hemen anlayabiliriz.  Bu yüzden de sonuç alabilme noktasında oldukça değerlidir.

Yeniden Okuma Tekniği

Okula sorumlu olunan ders kitaplarını, makaleleri, notları veya işte sorumlu olduğumuz raporları, sunumlar vs. yeniden okuma tekniği ile etili ve unutulması güç bir biçime öğrenebiliriz. Bu yöntem ayrıntılardan çok ana fikirlerin daha iyi hatırlanmasını sağladığı bilinmektedir. Fakat zaman açısından güç olabileceğini de unutmamalıyız.

Anahtar Kelime Kullanarak Öğrenme Tekniği

Önemli olan unsur formüller ve sembollerdir. Özellikle yabancı dil öğrenimi sırasında kelime vurgularından zihinsel bir imaj geliştirilerek öğrenmeyi kolaylaştırma sağlanabilir. Aynı şekilde farklı alanlarda bazı kelime grupları birçok formülün yerine geçebilir. Bu teknikte istediğimiz şekilde kodlamalar yapabiliriz.

Yazarak Çalışma Tekniği

Oldukça zaman alan bir yöntem ve geniş bir çalışma alanı isteyen bu teknik aynı zamanda en etkili öğrenme tekniğidir. Özellikle zorladığınız kısımları yazarak çalışmanız o konuyu kısa sürede öğrenmenizi sağlayacağı gibi kalıcı bir öğrenmenize de olanak tanıyacaktır. Çünkü bu teknik beynimizde görsel bir uyarıcı göndermeye yardımcı olur ve aktarma aşamasında öğrenilen bilginin akla gelmesini kolaylaştırır.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.