Öğrenci Kariyeri Banner

Elon Musk Tarih Verdi: 5 Yıl İçinde Yapay Zeka İnsanlığı Kontrol Edebilecek Mi?

Elon Musk Tarih Verdi: 5 Yıl İçinde Yapay Zeka İnsanlığı Kontrol Edebilecek Mi?

Elon Musk her geçen gün yaptığı açıklamalarla bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Bu seferki açıklamasında Musk yapay zeki ile ilgili şok edici bir bilgi paylaştı. 

Elon Musk, önümüzdeki beş yıl içinde yapay zekanın insanlığı ele geçirebileceğine karşı uyarıda bulundu. Bu tahmin, “teknolojik tekillik” olarak adlandırılan önceki tahminler hakkında önemli bir revizyonu işaret ediyor: Makine zekası, insan zekasını akıl almaz bir hızla geçebilir. Elon Musk, uzun süredir her fırsatta yapay zekanın tehlikelerini dile getiriyor.

Fütürist Ray Kurzweil, yapay zeka ve bilgisayar teknolojilerindeki üstel ilerlemeleri belirtmiş ve dönüm noktasının 2045 dolaylarında olabileceğini açıklamıştı. Elektrikli araba Tesla ve SpaceX’in girişimcisi Elon Musk ise The New York Times’a verdiği bir röportajda mevcut gidişatın, yapay zekanın 2025 yılına kadar kontrolü ele alacağını gösterdiğini söyledi.

2015 yılında Yapay zeka araştırma laboratuvarı OpenAI’ın kurulmasına da yardımcı olan milyarder mühendis, gelişmiş yapay zekanın ortaya çıkardığı tehditlere karşı son yıllarda sürekli uyarıda bulundu. Buna rağmen, meselenin hala anlaşılmadığını hissettiğini söyledi: 

Benim değerlendirmeme göre zeki insanlar, bir bilgisayarın kendileri kadar zeki olamayacağını düşündükleri için yapay zekayı görmezden geliyor. Bu, kibir ve açıkça yanlış.

Yapay zekanın insanlardan çok daha akıllı olduğu bir duruma ilerliyoruz ve bence bu beş yıldan daha az bir zaman alacak. Fakat bu, beş yıl içinde her şeyin cehenneme döneceği anlamına gelmiyor. Yalnızca durumun değişken ya da garip bir hal alabileceği anlamına geliyor.

Elon Musk, 2016’da, insan beynini bilgisayarlara bağlayan bir teknoloji geliştirilmezse, insanlığın yapay zeka karşısında evcil hayvan konumuna düşebileceğini söylemişti. Bu açıklamayı yaptıktan kısa süre sonra, “dikiş makinesi benzeri” bir cihaz kullanarak beyin çipi yerleştirebilecek bir bilgisayar-beyin arayüzü girişiminin başladığını duyurdu. Musk’a göre, “nörolink” sayesinde insanlık yapay zeka ile rekabet edebilecek, beyin hastalıklarını tedavi edebilecek ve hatta direkt olarak çiplerimizden müzik dinlememize bile olanak verecek.

Musk ve Kurzweil, yapay zekanın gelişimi için sıkı yönergeler ve destek vaat eden araştırmacılar arasındaydılar. Future of Life Institute (FLI) tarafından 2017 yılında yayınlanan açık mektupta, kontrol dışı bir yapay zekadan kaçınmak için gerekli olan bir dizi prensibin yanı sıra, ölümcül otonom silahları içeren bir kıyamet senaryosu özetlendi. Enstitü, “Bu ilkelerin güçlü tartışmalar için malzeme sağlayacağını ve önümüzdeki yıllarda yapay zekanın herkesin hayatını iyileştirmek için nasıl kullanılabileceğine dair amaçlar sağlayacağını umuyoruz.” açıklamasında bulundu.

 

Kaynak


Gökçe Öztürk

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Gökçe Öztürk..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.