Öğrenci Kariyeri Banner

Ekran Süremiz Cildimize Nasıl Zarar Veriyor?

Ekran Süremiz Cildimize Nasıl Zarar Veriyor?

Dizüstü bilgisayarlarımız, telefonlarımız, tabletlerimiz, TV'lerimiz ve hatta ampullerimiz mavi ışık kaynaklarıdır.

Ultraviyole ışığın hiperpigmentasyona ve erken yaşlanmaya neden olabileceği biliniyor. Ancak mavi ışık kaynaklarının cilt üzerindeki etkileri tam anlamıyla kanıtlanmış değil.

maviisik

Peki nedir bu mavi ışık?

Işığın zararlı etkilerini düşündüğümüzde, genellikle görünmez olan ultraviyole ışığı (UV) düşünürüz. Ama mavi ışığı görebiliriz. Bunu soğuk tonlu beyaz bir ışık olarak algılayabilirsiniz. Bunun nedeni, iç mekan ışık kaynaklarınızın, algıladığınız renkleri oluşturmak için bir araya gelen çeşitli dalga boyları yaymasıdır. New York'ta bir dermatolog olan Michelle Henry, "Mavi ışık retinaya zarar verir ve melatonin atılımınızı azaltır, bu nedenle uyku döngünüzü kesintiye uğratır" dedi. Ayrıca Dr. Henry, "Televizyonunuzdan bilgisayarınızdan daha az mavi ışık alacaksınız ve telefonunuzdan bilgisayarınızdan daha fazla ışık çünkü telefonunuz yüzünüze çok yakın." dedi.

maviışık

Gelelim asıl konumuza; mavi ışık cildimize nasıl zarar verir?

Ultraviyole ışık hücrelerin DNA'sına doğrudan zarar verirken, mavi ışık oksidatif stres yoluyla kolajeni yok eder. Flavin adı verilen ciltteki bir kimyasal mavi ışığı emer. Bu emilim sırasında meydana gelen reaksiyon, cilde zarar veren dengesiz oksijen molekülleri üretir. Dr. Henry, "İçeri girerler ve temelde kolajeninize delikler açarlar.” sözlerini kullandı.

Mavi ışığa maruz kalma, ten rengi için daha sorunludur. Journal of Investigative Dermatology'de yayınlanan 2010 tarihli bir çalışmada, orta ila koyu ciltte hiperpigmentasyona neden olurken, daha açık cildi nispeten etkilenmeden bıraktığı gösterilmiştir.

Peki bunu nasıl önleyebiliriz?

En basit müdahale, cihazlarınızdan yayılan mavi ışık miktarını sınırlamaktır. Apple ürünlerinde daha sıcak bir ekran tonu oluşturan "gece vardiyası" vardır.

Demir oksitli mineral güneş kremleri, mavi ışık korumasında bir numaradır.

Daha az mavi ışık yayan versiyonlar için standart LED ampullerinizi değiştirin.

kolajen


Bilge Amaç

Yıldız Teknik Üniversitesi - Elektrik Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.