Öğrenci Kariyeri Banner

Ekran Bağımlılığından Kurtulmak İçin Yapmanız Gereken 7 Şey!

Ekran Bağımlılığından Kurtulmak İçin Yapmanız Gereken 7 Şey!

Teknolojinin ve beraberinde sosyal medyanın hayatımızın neredeyse tümünü kapsadığı şu günlerde, milyonlarca insan günün büyük bölümünü  bilgisayar, tablet veya telefon başında geçiriyor.

Bazı uzmanlara göre uyku bozukluğu, göz yorgunluğu ve baş ağrısı gibi fizyolojik belirtilere sebep olan ekran bağımlılığı, psikolojik olarak da “beyin sisi” ismi verilen bir rahatsızlığa yol açıyor. Fafa karışıklığı, odaklanma ve diğer insanlarla iletişim kurma zorluğu, ekran bağımlılığının psikolojik belirtileri arasında yer allıyor.

Bununla birlikte ekran bağımlısı olan kişilerde kaygı ve depresyon riskinin de önemli ölçüde arttığı belirtiliyor. 

İşte Ekran Bağlılığından Kurtulmanın 7 Yolu:

1- Ekran başında daha az zaman geçirmek için nedenler bulun

Hollandalı psikolog Olivia Brouillette, “Bir şeyi yapmak için iyi bir nedeniniz olduğunda, onu devam ettirme olasılığınız daha yüksektir.” diyor. Yani ekran bağımlılığı ile mücadele eden kişilerin kendilerini “ekran başından uzak tutacak” nedenler bulmaları, ekran bağımlılığıyla mücadelede oldukça etkilidir.

2- Kendinize sınırlar belirleyin

Brouillette bu konuya ilişkin, “Ekran başındaki sürenin çoğu gün içinde harcanıyorsa, ancak işiniz bittiğinde birkaç saat daha sosyal medyada geziniyorsanız, işin sosyal medya yönüne odaklanın.” ifadelerini kullanarak, sınır belirlemenin bağımlılıktan kurtulmak adına son derece önemli olduğuna vurgu yapıyor.

3- Yardımcı araçlardan faydalanın

Ekran bağımlılığı ile mücadele etmek isteyenlerin kullanabileceği birçok araç ve uygulama var. Örneğin telefonunuz, gün içerisinde sıklıkla dikkatinizi dağıtıyorsa telefonunuza süre kilidi koyabilirsiniz ve süreniz dolduktan sonra da telefonunuzla ilgilenmemeye çalışabilirsiniz.

4- Çevrenizdekilerden destek alın

Herhangi bir bağımlılıktan kurtulmaya çalışmak, birçok insan için zorlayıcı bir sürece dönüşebiliyor. Bu nedenle ekranlardan uzak kalmaya çalışırken, yardım almaktan çekinmeyin. Brouillette, “bu konuda hesap vermeniz gereken birini bulmanın” yardımcı olabileceğini belirtiyor.

5- Farklı aktivitelere yönelin

Gün içerisinde ekran başında geçirdiğiniz saatleri egzersiz yapmak, kitap okumak, veya gezintiye çıkmak gibi aktivitelerle değiştirebilirsiniz. 

6- Gerçekçi hedefler belirleyin

Çünkü gerçeklikten uzak hedefler belirlemeniz, erkenden motivasyonunuzun düşmesine sebep olabilir. Bu sebeple yaşamdaki bütün hedeflerinize ulaşmaya çalışırken küçük adımlarla ilerlemeniz en doğrusudur. Ekran bağımlılığından kurtulmak için vereceğiniz mücadele sırasında da bu gerçeği aklınızdan çıkarmayın.

7- Sıkılmaya hazır olun

Eğer ekran bağımlılığı bünyenizi esir aldıysa, ekran başından uzak kalmaya çalıştığınız süre boyunca, sıkılmaya hazır olun. Ayrıca bir alışkanlıktan kurtulmanın zaman alabileceğini de aklınızda bulundurun.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.