Öğrenci Kariyeri Banner

Efsane mi? Gerçek mi?: Kutsal Kase

Efsane mi? Gerçek mi?: Kutsal Kase

    

Haçlı seferlerinin düzenlenmesinin en büyük sebeplerinden biri olan Kutsal Kase efsanesini konu alıyoruz.  Kutsal Kase, Hz. İsa’nın Yahudi ve Romalıların oluşturduğu askeri bir güç tarafından yakalanıp çarmıha gerilerek idam edilmesinden önce Havarileri ile yediği son akşam yemeğinde kullandığı veya çarmıh esnasında Aramatyalı Yusuf’un İsa’dan akan kanı doldurduğu kasedir. Yani hem İsa’nın son akşam yemeğinde şarap içtiği hem de kanının doldurulduğu kasedir. İsa’nın kanının içinde bulunduğuna inanılan bu Kase, efsaneye göre Aramatyalı Yusuf tarafından asırlardır saklandığı İngiltere’ye götürülmüş ve etrafı boş arazilerle çevrili gizemli bir manastırda iyileşmeyen bir yaradan dolayı acı ve ıstırap çeken gizemli bir kral tarafından korunmaktadır. Bütün yaraları iyileştirme gücü olduğuna inanılan kase yüzyıllardır aranıyor. Kutsal Kâse, Hıristiyan dünyasında birçok söylence ve halk hikayesinin de kaynağı. Günümüzde de Indiana Jones dahil birçok filme ana tema oldu. Bu Kasenin bulunması, Kral Arthur’un savaşlarının temel ilgi alanı olmuştur.

 

Kutsal Kase efsanesine rastladığımız ilk yazılı belge , Chretien de Troyes’in “The Conte del Graal” (1180) (Kase Efsanesi) adlı romanıdır. Bu romanın ardından 60 yıl içinde (1180-1240) bu efsaneyle ilgili Batı dillerinde pek çok roman kaleme alınmıştır. Bu romanlar, efsaneyle ilgili aşağı yukarı aynı bilgileri teyit etmekteydi. Temelde bunlar ya Kutsal Kase’nin ortaya çıkarılması serüveni ve bu süreçte yaşanan olaylar ya da bizzat Kutsal Kase’nin tarihi ile ilgili bilgiler içermektedir.

 

Amerikalı yazar Dan Brown'un "Da Vinci Şifresi" adlı romanı (Filme de uyarlandı), Kutsal Kase ile ilgili yeni iddialar gündeme getirdi. Romanda Dan Brown Kutsal Kase'nin "maddesel" bir şey olmadığını, daha çok ilk Hıristiyanlıkla ilgili sırları ihtiva eden belgeler olduğunu öne sürüyor. Buna göre, "Sion Tarikatı" üyesi olan Leonardo da Vinci'nin "Son Akşam Yemeği" tablosunda yanında görülen kişinin [İsa'nın öğrencisi ve] İncil yazarı Yuhanna değil; İsa'nın varlığı bilinmeyen karısı Mary Magdalena (Mecdelli Meryem) olduğunu iddia ediyor. Kutsal Kase'nin yani İsa'nın çocuklarını dünyaya getiren Mary Magdalena ve bu ilişkiye ait sırlar olduğunu öne sürüyor. Ancak Brown'un iddiaları hem kilise hem de akademisyenlerce kabul görmüyor.

 

Romanın ele aldığı en ilginç sembollerden biri de Sangreal - Kutsal Kase sembolü. Kutsal Kase, "Son Akşam Yemeği"nde İsa'nın içmek için kullandığı ve Aramatyalı Yusuf'un çarmıha gerilen İsa'nın kanını doldurduğu kadeh olarak geçer. Kutsal Kase, İsa'nın kadehi olarak kabul ediliyor. Ama tarihte "Sangreal Belgeleri" adıyla anılan belgeler de inanışa göre Kutsal Kase ile birlikte gömülü. Belgelerin bin yıllardır Tapınak Şövalyeleri adı verilen gizli bir örgüt tarafından korunduğuna inanılıyor. Belgelerin Tapınak Şövalyeleri'ne bunca yıl güç vermesinin nedeni sayfalarda Kase'nin gerçek tabiatının açıklanması.

 

 

Tapınak Şövalyeleri'ne göre Kutsal Kase, bir kase değil. Kase efsanesinin yani ayinde kullanılan kadehin dahice düşünülmüş bir alegori olduğunu iddia ediyorlar. Kase efsanesindeki ayinde kullanılan kadeh başka bir şeyin çok daha güçlü bir şeyin mecazi hali. Kutsal Kase insanlık tarihinde en çok aranan hazine olmuş. Kase efsanelere savaşlara ve bitmek tükenmek bilmeyen sorulara neden oldu. Dikenli Taç Çarmıhta kullanılan Gerçek Haç Titulus hepsi bin yıllarca arandı ama tarih boyunca aralarında en özeli Kutsal Kase olmuş.

Özgün İçerik


Burak Yavuzyiğit

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Burak Yavuzyiğit..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.