Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyayı Yönetiyorlar: Rotschild Ailesi

Dünyayı Yönetiyorlar: Rotschild Ailesi

Uluslararası finans alanında Rotschild kadar etkili olduğu düşünülen, özel bir aile daha yoktur. Kraları, dükleri, psikoposları çok rahat bir şekilde kullanabilen bu aile hakkında tarih boyunca birçok şey yazılmış, çizilmiştir. 

Bir ailenin sıfırdan dünyanın en etkili 'hanedanlıklarından' birine dönüşmesi, oldukça ilgi çekici bir durumdur.

Frankfurtlu bir tüccar olan Anselm Moses Bauer, o dönemlerde rehincilik, tefecilik, antikacılık gbi işlerle ilgileniyordu. Yahudilerin toplum içinde meslek bakımından bazı kısıtlamalara tabii tutulmasından dolayı, kendileriyle bütünleşecek bu mesleğe yöneldiler. 

Mayer Amschel (Rotschild) ise, bu aileyi bir topluluk haline getirerek fark yaratmıştır.

 

Beş oğlu olur. Mayer Amschel, iş kollarını beş oğlu arasında nasıl dağıtacağını onlar henüz çocukken karar vermiştir. Ailenin kuralları da bu dönemde şekillenmeye başlamıştır. Anlam olarak Rotschild, 'kızıl kalkan' demektir.

O dönemde savaşlarda kiralık askerler çok fazlaydı. Prens 4. Wilhelm'in yanında çalışan Mayer Amschel, işin muhasebesi ile ilgileniyordu. Birgün Prens ülkeden kaçtı ve kaçarken o dönem tam $ 3.000.000 parayı ona emanet etti. Ancak paranın akıbetiyle alakalı kesin bir bilgi bulunmamakta. Ailenin başına talih kuşu konduğunu söyleyen kaynaklar da var paranın iade edildiğini söyleyen de.

Rivayete göre bu para Amschel Mayer Rotschild tarafından çocuklarına eşit olarak dağıtıldı ve oğullarını Avrupanın beş büyük başkentine gönderdi. O dönem iletişim bu kadar kolay olmadığı için, ani gelişen olaylarda en kısa süre içinde irtibatta oluyorlar ve ona göre pozisyon alıyorlardı. Aynı zamanda bu servetle yüksek sosyeteye de girmeye başlamışlardı.

Ailenin büyüğü hiç vakit kaybetmeden kuralları koymaya da başlamıştı. Bunlar:

Ailenin en büyük erkeği servetin ve ailenin lideri olacaktır.

Kuzenler arası evlilik. Aile servetinin dışarı çıkmaması için ön koşuldur.

 Aile servetinin gizli tutulması ve bölünmemesi. Onun için bu aileyi 500 zengin listesinde asla göremezsiniz.

Aile içi ortaklıklar kurulmuş ve bu ortaklıklar M.A. Rothschıld and sons  çatısı altında toplanmış ve Londra’dadır.

Rotschild öyle büyük bir güce kavuştu ki savaşları finanse etmeye başladı. Henüz Prens'in efendisiyken Avrupa asker kiralama piyasasını çok iyi öğrenen aile, ülkeler arasındaki ilişkileri sıkı bir şekilde takip etti. Gerektiği noktalarda yönlendirme bile yaptığını söylemeliyiz.

Prensten kalan bu servet nasıl katlanarak artmaya devam etti?

Ailenin servetini ciddi biçimde artıran, 'borsa oyunu'nun arkasındaki kişi Nathan Rotschild, aile servetini 5 yılda 3 milyon dolardan 7 milyar dolara çıkarmıştır. Bundan dolayı bir finansal deha kabul edilir. 

Aile, günümüzde de servetini gizli tutmaya devam etmektedir.

Rotschild ailesi, 1972'de Fransa jet sosyetesi için şatolarında bir parti vermiştir. Bu partinin konsepti ve katılan insanlar sebebiyle büyük ses getirmiştir. Kubrick'in en iyi filmlerinden sayılan "Eyes Wide Shut" bu partiden izler taşır.

Rotschild ailesi sanatla da ilgilenmiş birçok film de çekmiştir.

Waterloo Savaşı, Fransız İhtilali, John F. Kennedy suikasti, Hitler'in yükselişi ve 2. Dünya Savaşı gibi tarihin en önemli olaylarında da adları geçen bu aile hakkında birçok komplo teorisi bulunmaktadır. 

Kaynak için tıklayınız

 

 


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.