Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın En Şaşırtıcı Hastalığı

Dünyanın En Şaşırtıcı Hastalığı

“Sınıfta otururken birden kendimi ölmüş gibi hissettim” sözlerini kullanan Haley Smith belki de gelmiş geçmiş en şaşırtıcı psikolojik rahatsızlığın belirtilerini veriyordu. Şimdiye kadar dünyada sadece 100 vakası bulunan hastalık ”Cotard Sendromu”.

yokluk hissi

17 yaşındaki Haley’ın  yakalandığı şaşırtıcı hastalık “Yaşayan Ölü Sendromu” olarak da bilinen Cotard Sendromu son derece nadir bir hastalıktır. Sendrom beynin yüzleri tanımayı sağlayan duygularla ilgili olan bölümündeki fonksiyon bozukluğu sonucunda ortaya çıkıyor.1880 yılında keşfedilen bu hastalıkta kişiler kendisinin öldüğüne ve vücudunun bir kısmının artık varolmadığına inanıyorlar. Bunun sonucunda da artık besin alma ihtiyacı hissetmiyorlar. Yokluk hissiyle beraber bazı hastalar ailelerinden kendilerini gömmeleri gerektiği isteğinde de bulunmuş.

Haley ise gündüzleri uyumaya geceleri de uyanık kalmaya başladı. Ayrıca mezarlıkta piknik yapmayı hayal etmesi, korku filmleri izleyip zombileri gördüğünde aileyle birlikteymiş gibi hissetmesi hastalığın habercisi oldu. Bunun üzerine ailesinin Haley’i terapiste götürmeye başlaması ile iyileşme belirtileri de arkasından geldi.

Sendromla ilgili Psikoloji Profesörü Chiu "Biyolojik nedenlerin dışında psikolojik ya da sosyal faktörler de etkili olabiliyor. Hastanın yaşadığı psikiyatrik sorun sendrom öncesindeki kişiliği, aile, sosyal ve mali koşulları ve hayatındaki olaylar da sanrıların içeriğini şekillendiriyor" dedi.


Bilge Amaç

Yıldız Teknik Üniversitesi - Elektrik Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.