Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın En Mutlu Ülkesi Finlandiya'nın 3 Sırrı!

Dünyanın En Mutlu Ülkesi Finlandiya'nın 3 Sırrı!

Kuzey Avrupa'da yer alan bir İskandinav ülkesi olan Finlandiya, yapılan araştırmalarda son 5 yıldır dünyanın en mutlu ülkesi olarak karşımıza çıkıyor. En son 2022 yılında gerçekleştirilen Dünya Mutluluk Raporu’nda 156 ülkedeki insanlardan, bugünkü yaşamlarına 0′dan 10′a kadar bir ölçekte değer vermeleri ve olabilecek en kötü yaşamı 0 olarak değerlendirmeleri istendi.

Ve 156 ülke arasından ilk sıraya yerleşen son 5 yıldır olduğu gibi yine Finlandiya oldu.

İşte merak edenler için Finlandiya'nın mutluluğunun 3 sırrı:

1- Başkalarıyla Kıyaslama Yapmıyorlar

Finli bir şairin "Mutluluğunuzu kıyaslamayın veya bununla övünmeyin" sözünün adeta ilke ediniyorlar. Özellikle maddi zenginliklerini sergilemekten kaçınıyorlar. Ülkede başarılı, zengin ve mutlu insanlar "herkes" gibi gözüküyor. En zengin insanlar dahi toplu taşıma kullanıyor.

Araştırmacı Frank Martela'ya göre ise gerçek mutluluğa giden adım, kendimizi başkalarıyla kıyaslamak yerine kendi standartlarımızı belirlemekten geçiyor.

2- Doğanın Faydalarını Göz Ardı Etmiyorlar

2021'de yapılan bir ankete göre, vatandaşların yüzde 87'si iç huzur, enerji ve rahatlama sağladığı için doğanın önemli olduğu fikrinde. Finlandiya'da çalışanların dört haftalık yaz tatili hakkı bulunuyor. Çoğunluğu, bu zamanı doğayla iç içe geçirmeyi tercih ediyor. Bu sebeple de büyük şehirlerde bol bol park mevcut.

3- Birbirlerine Çok Güveniyorlar

Yapılan raştırmalar, bir ülkede güven düzeyi ne kadar yüksekse vatandaşlarının o kadar mutlu olduğunu gösteriyor. Öyle ki; 2022'de yapılan  'kayıp cüzdan' deneyi sonrasında Helsinki'de 12 cüzdandan 11'i, sahibine iade edildi. Yani, kütüphane, otobüs ya da herhangi bir yerde unuttuğunuz bir cep telefonunun size dönme ihtimali oldukça yüksek.

 


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.