Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın En İyi Üniversitelerinden Ücretsiz 5 Yazarlık&Gazetecilik Kursu

Dünyanın En İyi Üniversitelerinden Ücretsiz 5 Yazarlık&Gazetecilik Kursu

Eğitimin bile online olduğu bu zamanda artık her şeyi internetten öğreniyoruz. Elimizin altında erişebileceğimiz ücretli/ücretsiz birçok kaynak var. Kendimizi geliştirmek istediğimiz bir konuyla ilgili çeşit çeşit Youtube videoları, Coursera, Edx kursları ve daha bir çok içeriğe ulaşabiliyoruz. Yüzyüze eğitimin yerini tutamıyor olabilir belki ama kendinize okuldaki eğitiminizin yanında bir şeyler katmak, bilgiye her zaman her yerden erişmek ve zamanlama konusunda esneklik istiyorsanız online kurslar tam size göre!

Biz de bu yazımızda ilgililer için dünyanın en iyi üniversitelerinden yazarlık ve gazetecilik kurslarını derledik. 

1. University Of East Anglia - Senaryo Yazımına Giriş (Ücretsiz) 

Bu çevrimiçi kursta, senaryo yazma sürecinde karşınıza çıkacak temel kavramları ve temel ilkeleri öğrenebilirsiniz. Toplamda 2 hafta sürecek olan bu online kurs profesyonel bir senaryonun arkasındaki temel unsurları tanımanıza yardımcı oluyor. Yaratıcı yazarlık alanında eğitim veren ünlü eğitmenler ve yeni mezunlarla birlikte hazırlanan bu eğitimin içeriği hem senaryo yazmaya yeni başlayanlar hem de kendini daha da ilerletmek isteyenler için uygun. İçerik olarak teori, senaryo analizi ve uygulamalar barındırıyor. Videolar, makaleler ve tartışmalar ile interaktif bir eğitim sunuluyor.

Eğitim Syllabus'ına da bu kaynaktan ulaşabilir ve dilerseniz hemen kayıt yaptırabilirsiniz. 

2. La Trobe University - Radyo Yayını Gazeteciliği (Ücretsiz)

Not: Bu kurs materyali yalnızca iPhone veya iPad'deki iTunes U uygulamasında mevcuttur.

Toplamda yaklaşık 450 saatlik içerikten oluşan bu eğitim tamamen ücretsiz. Görsel-işitsel medya için araştırma, radyo, televizyon ve internet için yazma, röportaj teknikleri, senaryo düzenleme ve radyo ve televizyon için sunum ilkeleri eğitimin kapsadığı içerikler arasında. Kursun sonunda uygulamaya dayalı değerlendirme seçeneği de bulunuyor. Bunu gerçekleştirmek için öğrencilerden aşamalı olarak hikaye tasarımı, senaryo düzenlemesi, incelemesi ve analizi yapmaları beklenecektir. Mevcut medya ortamında televizyon, radyo, basın ve internetin yakınlaşmasının gerektirdiği çoklu becerilerin kazanımı eğitim temel amacıdır.

Eğitim içeriğine bu kaynaktan ulaşabilirsiniz.

3.Wesleyan University - Yaratıcı Yazarlık: Karakter Oluşturma Sanatı (Sertifikalı)

Coursera'da ulaşabileceğiniz bu kursta iyi bir hikayenin en önemli unsuru olan karakterleri nasıl canlı ve kompleks bir şekilde oluşturabiliriz, hayat hikayelerini nasıl yazabiliriz sorularının cevabını bulabilirsiniz. Hikaye içerisinde bütün karakterleri birbirlerine nasıl bağlayabileceğinizi anlatan yazma ve ön yazma tekniklerine ulaşabilirsiniz. Kendi yaşam deneyimlerimizi ve tanıdığımız insanları nasıl kullanacağımızı (ve nasıl kullanmayacağımızı) öğrenebileceksiniz. Karakterleriniz için iç (düşünceler ve duygular) ve dış (görünüm, alışkanlıklar, davranış) yaşamlar geliştirecek ve bunun sizi nasıl daha zengin ve daha ilginç hikayelere götürebileceğini göreceksiniz. 

4.University of Leeds - Bilimi Keşfetmek: Bilim Yazımı (Ücretsiz)

Bilim diye bir şeyin varlığından bahsedebiliyorsak bunu tarihteki bilim insanlarının yazdıklarına borçluyuz. Bilim insanları yaptıkları deneylerin sonuçlarını kayda geçirerek ve araştırma ve keşiflerinin sonuçlarını yayınlayarak bilime büyük katkıda bulunmuşlardır. Hal böyleyken bilim yazarlığının da önemi epey artıyor. Ne kadar iyi bilim yazarları olursak bizden sonrakilere de o kadar anlaşılır ve faydalı kaynaklar bırakabiliriz. 

Bilim yazımı, basın bültenlerinden video senaryolarına kadar pek çok biçime sahiptir. Bu kursta farklı bilim yazma türleri hakkında bilgi edinecek ve hikayeleştirmek için göz önünde bulundurmanız gereken faktörleri öğreneceksiniz. 

Nasıl başarılı bir röportaj yapılacağına dair ipuçlarının yanı sıra doğru bilgileri ve ilgili fikirleri nasıl toplayacağınızı da keşfedeceksiniz.

Kursa buradan ulaşabilirsiniz.

5. Harvard University - Retorik: İkna Edici Olma ve Topluluk Önünde Konuşma Sanatı (Sertifikalı)

Bu kursta yazma ve toplum önünde konuşmayla alakalı eleştiren iletişim becerileri kazanabilirsiniz. 8 hafta sürecek bu kurs için haftada 2-3 saatinizi ayırmanız yeterli olacaktır.

Günümüzde ekonomik ve politik konulardaki temel anlaşmazlıklar, etkili bir tartışmanın nasıl oluşturulacağını ve başkalarının argümanlarının nasıl analiz edileceğini öğrenmeyi gerekli kılıyor. Bu yetenek toplumda söz sahibi olan ve bir şeyleri değiştirme gücüne sahip bir insan olmanızı sağlayabilir. İkna edici bir mesaj iletmek kişisel, kamusal ve profesyonel yaşamlarınıza elbetteki fayda sağlayacaktır.

Retorik yapıyı ve tarzı keşfetmek ve analiz etmek için Martin Luther King Jr., John F. Kennedy, Margaret Chase Smith, Ronald Reagan ve daha fazlası dahil olmak üzere yirminci yüzyıl Amerikalılarının seçkin konuşmaları kullanılıyor.Bu analizler sayesinde, konuşmacıların ve yazarların bir izleyiciyi kendi bakış açılarını benimsemeye nasıl ikna ettiklerini öğrenebileceksiniz.

 

Kaynak

 


Zeynep Akyıldız

Sabancı Üniversitesi - Bilgisayar Bilimleri

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.