Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın En Büyük Üçüncü Tapınağı: Apollon Tapınağı

Dünyanın En Büyük Üçüncü Tapınağı: Apollon Tapınağı

Aydın’ın Didim ilçesine yolunuz düşerse mutlaka gezmeniz gereken yerlerden birisi de Didyma Antik Kenti içinde yer alan Apollon Tapınağı’dır. Apollon Tapınağı, Antik Yunan ve Roma döneminden günümüze kalan eşsiz bir yapıdır. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi için başvuruların yapıldığı bu tapınak dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olma özelliğine de sahiptir.

Apollon Tapınağı Zeus ve Leto’nun oğlu Apollon adına yapılmış bir tapınaktır. Miletos’tan gelen kutsal yol ile bağlantıya sahip Didyma bir kehanet merkezidir. Öyle ki insanlar kehanetleri öğrenebilmek için çok uzun yollardan gelip belli bir ücret ödüyorlardı. Zaman geçtikçe tek tanrılı inançlar ortaya çıktı. Bu inançların ortaya çıkmasıyla beraber geleceği tahmin etmek şeytanca bulundu ve yasaklandı.

Didyma ile ilgili ilk yazılı kaynağın sahibi Herodot’tur. Herodot M.Ö. 600’lerde Mısır Kralı II. Nekho ve Lidya Kralı Kroisos’un Didyma’daki Apollon mabedine adaklar sunduklarını yazmıştır.

Zaman içinde eski ilgi ve canlılığını kaybedeb Apollon Tapınağı, M.Ö. 311’de tekrar canlanmaya ve mabet yeniden inşa edilmeye başlanır. Seleukoslar döneminde mabet planında değişiklikler yapılmış boyutları büyütülmüştür. Artemis, Zeus, Aphrodite mabetleriyle başka bazı yapıların da bulunduğu inşaatın Roma devrinde de sürdüğü çevrede yer alan kitabelerden anlaşılmaktadır. M.S. 250’den daha önce mabet önemini yitirmeye başlamış ve M.S. 385’de Theodosios’un emri ile tam anlamıyla önemini kaybetmiştir. Bitirilmemiş olan mabet Hıristiyanlığın yaygınlaşması ile adytonuna bir kilise yapılmıştır.

Ziyaret saatleri ve ücret: Yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) açılış saati 10:00, kapanış saati: 19:00. Kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) açılış saati: 08:30, kapanış saati: 17:30. Haftanın her gün açık bulunmaktadır.

Giriş ücreti: 25 TL’dir.

Nasıl Gidilir?

Dolmuş ile gitmek istiyorsanız ilk olarak Didim merkeze ulaşmalısınız. Burada kalkan ve Yenihisar köyüne sefer yapan dolmuşlarla tapınağa varabilirsiniz.

Özel aracınız ile gidecekseniz yine Didim merkeze ulaşıp Yenihisar köyüne giden levhaları takip edebilirsiniz. Ardından karşınıza çıkan Altınkum Plajı’nın olduğu yolu takip edip Apollon Tapınağı’na ulaşabilirsiniz.

Adres: Hisar, Özgürlük Cd. Özgürlük Cad. 09270 Didim / Aydın

Özgün İçerik


Hülya Yavuz

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Hülya Yavuz..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.