Öğrenci Kariyeri Banner

Dünya Tarihini Şekillendiren 10 Suikast!

Dünya Tarihini Şekillendiren 10 Suikast!

Tarih boyunca gerçekleştirilen suikastların neredeyse tamamı siyasetle ilgili olmuştur. Önde gelen tarihi şahsiyetlerin öldürülmesi hem insanların suikastların sonuçlarıyla yüzleşmesine hem de dünya tarihinin geri dönüşü olmayacak bir biçimde şekillenmesine neden olur.

Ne yazık ki geçmişten beri tarihe ciddi anlamda etki eden, günümüzde hala konuşulan suikastlar gerçekleştirildi...

1. Abraham Lincoln (1865)

Tarihi şekillendiren suikastlar denince akla gelen ilk isim Abraham Lincoln oluyor. Lincoln, tiyatrodayken yakın mesafeden vuruldu ve ertesi sabah öldü. Lincoln'ın ölümü ABD’nin Kuzeyi ve Güneyi arasındaki ilişkilere zarar verdi.

2. II. Aleksandr (1881)

Çar II. Aleksandr, Rusya genelinde geniş kapsamlı liberal reformları yürürlüğe koyan kişi olarak biliniyordu. Yönetimi sırasında birkaç suikast girişiminden kurtuldu. 
Mart 1881’de Narodnaya Volya (Halkın İradesi) adlı bir grup tarafından suikasta uğradı ve böylece devam eden liberalleşme ve reform vaat eden bir dönem son buldu.

3. Arşidük Franz Ferdinand (1914)

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun varisi Franz Ferdinand, Haziran 1914'te Saraybosna'da Gavilo Princip adlı bir Sırp tarafından öldürüldü. Bu suikastın, Ağustos 1914'te Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesinin katalizörü olduğuna inanılıyor.

4. Reinhard Heydrich (1942)

"Demir yürekli adam" lakaplı Heydrich, en önemli Nazilerden ve Holokost'un mimarlarından biriydi. Tarihi şekillendiren suikastlar arasında bulunan Heydrich suikastı, sürgündeki Çekoslovak hükümetinin emriyle öldürüldü. Arabası bombalandı ve vuruldu. Heydrich'in aldığı yaralardan ölmesi bir hafta sürdü.

5. Mahatma Gandhi (1948)

Gandhi, Ocak 1948'de Hindu milliyetçisi Nathuram Vinayak Godse tarafından öldürüldü. Suikastçı Nathuram Godse, Hindu bir radikaldi. Godse yakalandı, yargılandı ve eylemleri nedeniyle ölüme mahkum edildi.

6. John F. Kennedy (1963)

Kennedy, 22 Kasım 1963'te Dallas, Teksas'ta suikasta uğradı. Ölümü herkesi şoke etti. Suikastçı Lee Harvey Oswald tutuklandı, ancak yargılanmadan önce öldürüldü.
Tarihi şekillendiren suikastlar arasında yer alan J.F. Kennedy suikastı, Amerika'da büyük bir kültürel etki yarattı. 

7. Martin Luther King (1968)

Anlatılana göre, 1963'te J.F. Kennedy suikastını duyduktan sonra King karısına kendisinin de suikast sonucu öleceğine inandığını söylemiş. King, 1968'de Memphis, Tennessee'de bir otel balkonunda vurularak öldürüldü.

8. İndira Gandhi (1984)

İndira Gandhi, Hindistan'ın 3. başbakanıydı. Gandhi, başbakanlık konutunun bahçesinde kişisel koruması olan iki Sih'in açtığı yaylım ateşiyle vurularak öldürüldü.

9. İzak Rabin (1995)

İzak Rabin, İsrail'in beşinci başbakanıydı. Oslo Barış Anlaşmalarının bir parçası olarak çeşitli tarihi anlaşmalar imzaladı ve 1994'te Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. 1995'te Oslo Anlaşmalarına karşı çıkan aşırı sağcı bir kişi tarafından öldürüldü.

10. Benazir Butto (2007)

Pakistan'ın ilk kadın başbakanı ve Müslüman çoğunluklu bir ülkede demokratik bir hükümete başkanlık eden ilk kadın olan Benazir Butto, Pakistan'ın en önemli siyasi figürlerinden biriydi. 
2007'de bir siyasi mitingde intihar bombasıyla öldürülen Butto'nun ölümü, uluslararası toplumu sarstı.


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.