Öğrenci Kariyeri Banner

Dünya Tarihindeki İlk Yangın Keşfedildi!

Dünya Tarihindeki İlk Yangın Keşfedildi!

Bilim insanları, yayımladıkları yeni araştırmayla birlikte bugüne kadar keşfedilen en eski yangının izlerine rastladıklarını açıkladı. Veriler, Dünya'nın yüz milyonlarca yıl önce nasıl bir yer olduğuna dair de fikir verdi.

Galler ve Polonya’daki kömür yataklarını inceleme altına alan bilim insanları, bugüne kadar tespit edilen en eski yangının kanıtlarına rastladı. Yaklaşık 430 milyon yıl yaşında olduğu belirlenen kömür yatakları, Dünya’nın 430 milyon yıl önce nasıl bir yer olduğuna dair de önemli bilgiler verdi.

Çok Kısa Bitkilerde Meydana Gelmiş

Silüryen dönemine denk gelen söz konusu dönemde bitki hayatı, gelişmek için suya fazlasıyla bağımlıydı. Yılın büyük bir bölümünde Dünya’nın susuz olan bölgelerinde bitki yaşamına rastlamak oldukça sordu.

Yeni araştırmada izlerine rastlanan yangının ise neredeyse ayak bileği boyutundaki oldukça kısa bitkilerde meydana geldiği belirtildi.

Bilim insanlarına göre yangının meydana geldiği alanda yeryüzü, ağaçlardan ziyade antik mantar türü olan ‘Prototaxites’ ile kaplıydı. Bu türle ilgili bilim dünyasında henüz bir bilgi olmasa da bu türün 9 metreye kadar uzayabildiğine inanıldığı paylaşıldı.

Bununla birlikte dünyadaki oksijen seviyesiyle de ilgili önemli verilere yer verildi. Günümüzde atmosferde yüzde 21 olan oksijen oranı, kömür yataklarından alınan verilere göre o dönemde yüzde 16'ydı.

Yeni keşfedilen yangınla birlikte tarihteki en eski yangının zamanı 10 milyon yıl kadar geriledi.

 

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.