Öğrenci Kariyeri Banner

Dünya Kitap Okuma Gününe Özel Mutlaka Okunması Gereken 5 Kitap

Dünya Kitap Okuma Gününe Özel Mutlaka Okunması Gereken 5 Kitap

Bu yazımızda 6 Eylül Dünya kitap okuma gününe özel okunması gereken 5 önemli kitabı sizler için bir araya getirdik. Keyifle okuyun 😊

1)ŞATO (Franz KAFKA):

Kafka’nın ölümünden sonra yayınlanan, yarım bıraktığı üç romandan sonuncusu ve muhtemelen en etkilisidir. Şato, Kadastrocu K.’nın şatoya ulaşmak için sonu gelmek bilmeyen bekleyişini anlatır.

K vardığında köy karlar içinde ve oldukça sislidir. K’nın ne şatoya girme izni vardır ne de köyde kalma. Ama bir türlü evine de geri gönderilmez. Şato ile iletişim kurma çabaları her seferinde sonuçsuz kalır ve bir türlü şatoya alınmaz. K her seferinde ayrı bir çıkmaza girerken beklentisi umutsuzluk ve anlamsızlığa dönüşür.

Kafka’nın bu eserinde sınıf ayrımı, bürokrasi ve otoriteyi çok yakından görüyor ve okuyoruz. Sınıf ayrımı ve otoriteye kusursuzca değinen Kafka bize yeni bir Dünya’nın kapısını açarak düşüncelerimize ortak oluyor.

2)KUYUCAKLI YUSUF (Sabahattin ALİ):

Sabahattin ALİ bu kitabında bize dehşet dolu bir olay sonrasında evlat edinilen bir gencin hikayesini yakından anlatıyor. Olay sonrası evlat edinildiği aile dolayısıyla şehre ve şehir hayatına alışmaya çalışan ama içinde bulundurduğu taşra ve taşralılık duygularının da etkisinden kurtulamayan Yusuf’u romanda çok farklı düşünceler ve çabalar içinde buluyoruz.

Sabahattin Ali’nin bu kitabı bize taşra ve şehirli ayrımını yakından tanıtıyor. Aynı zamanda para ve saadet’in bir insanı nasıl değiştirebileceğini gözler önüne seriyor.

3)SOKRATES’İN SAVUNMASI (Platon):

Platon bugünkü üniversitenin atası sayılan Akademia’nın kurucusu ve hocası Sokrates’i konuşturduğu diyaloglarla felsefeyi yazıya en iyi aktarmış ustalardan biridir. Bu kitapta birbirini tamamlayan dört diyalog yer almaktadır. İlk diyalog olan Euthyphron’da yargılanışının öncesi anlatılır ve dinsizlikle suçlanan Sokrates’in inançları hakkında bilgi verilir. Sokrates’in Savunmasında ise yargı süreci anlatılmaktadır. Kriton’da ise hüküm sonrası anlatılmaktadır, bir yurttaşın saygı duyması gereken ilkeler tartışılır. Platon’un en şiirsel eserlerinden biri olan Phaidon’daysa Sokrates’in son günü anlatılırken ruh hakkındaki düşünceleri yansıtılmaktadır.

Platon bu eserinde bize doğru ile yanlışı, kötü ile iyiyi, çözüm ile sonucu en felsefi yoldan anlatmış ve kaleme dökmüştür.

4)ATEŞTEN GÖMLEK (Halide Edip ADIVAR):

Pek çok güzel ve önemli Kurtuluş Savaşı romanı sonradan yazılmıştır. Çünkü olayların sindirilmesi, huzur ve refaha kavuşmak birçok insan açısından zor olmuştur. Bu romanlardan bir tanesi ve belki de çoğu kişiye göre en önemlisi Halide Edip Adıvar’ın Ateşten Gömleğidir.

Kurtuluş Savaşı sırasında yeşeren bir aşkın bütün bir ömre yansımasını ve en önemlisi de İzmir’i muhteşem bir dille anlatan bu roman bizi geçmişe sürükleyecek ve hangi yollardan geçerek bu ülkeyi kazandığımızı bir kez daha gözler önüne serecektir.

5)BEYAZ DİŞ (Jack LONDON):

Usta yazar Jack LONDON klasikleşmiş eseri Beyaz Diş'te Kuzey Kutbu’nun zorlu doğasında hayatta kalmaya çalışan bir kurdun nefes kesici hikayesini anlatıyor.

Doğduğu günden itibaren kendini bir mücadelenin içinde bulan Beyaz Diş, başına gelen olaylarla adım adım insanların dünyasına giriyor. Yaşamak ve acı çekmemek için çeşitli kurallara uymak zorunda olduğunu öğreniyor. Beyaz Diş ’in gözünden dünyaya bakarken vahşi doğanın mı yoksa insanların mı daha acımasız olduğuna karar veremeyeceksiniz.

Özgün İçerik


Şule  ULABA

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Şule ULABA ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.