Öğrenci Kariyeri Banner

Dört Ayaklı Bir Kahraman: Mancs

Dört Ayaklı Bir Kahraman: Mancs

Depremler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanları en çok etkileyen afetlerin başında geliyor. Çoğu saniyeler içinde bitse de onlarca insanı hayattan kopartan ve binlerce insanın hayatını etkileyen depremler acı hikayelere neden oluyor. Ancak deprem sonrasında yapılan arama kurtarma çalışmalarında ise insanlar, yaraları sarmanın yanı sıra mucizelere ve kahramanlık hikayelerine tanıklık ediyor. İşte bu hikayelerden birisi: Mancs.

mancs1

Ülkemizde faaliyet gösteren arama kurtarma ekiplerinin de birçoğu, gerekli eğitimleri almış arama kurtarma köpeklerine sahip ve bu köpekler deprem sonrası çalışmalarda oldukça faydalı çalışmalar ortaya koyuyor. Mancs bu arama kurtarma köpeklerinden bir tanesiydi.

mancs2

1994 yılında Macaristan’da dünyaya gelen Mancs, fiziksel engelleri olduğu düşünülse de arama kurtarma köpeği olarak eğitildi. Macaristan arama kurtarma ekiplerinden Spider’da görev almaya başlayan Mancs, ekibin ayrılmaz bir parçası oldu.

mancs3

17 Ağustos 1999 yılında ülkemizde meydana gelen Gölcük depremi sonrasında tıpkı bizim ekiplerimizin yaptığı gibi, yurt dışından arama kurtarma ekipleri de ülkemize geldi. Spider Arama Kurtarma Takımı ve tabii ki Mancs da bu ekiplerin içindeydi. Yaptığı kurtarma çalışmalarında yer tespiti ile kalmayan Mancs, enkazın altındaki kişinin hayatını kaybetmiş olduğunu anlarsa yere uzanıyor, canlı birisini tespit ederse ise kuyruğunu sallamaya başlıyordu. Mancs, deprem 82 saat sonra, umutlar iyice azalmışken bu hareketini tekrarladı ve ekiplere enkazın altında hala birisinin olduğu haberini verdi. Mancs, dört katlı bir evin enkazında, battaniyesi koklatılan bir çocuğu bulmuştu. Hatıra isimli bu çocuk, enkazda sıkışmıştı ve kurtarma çalışmaları uzamıştı. Mancs, küçük deliklerden girerek üç yaşındaki Hatıra’ya su taşıdı üstelik arka bacaklarından inşaat çivileri yüzünden yaralanmış olmasına rağmen.

mancs4

Depremden tam bir sene sonra Hatıra Kaplan ve Mancs tekrar buluştu. Ağzında bir buket çiçek ile bekleyen Mancs, Hatıra’nın sesini duyar duymaz ona doğru koşmaya başladı ve birbirine sarıldılar.

Yunanistan’da, Hindistan’da, Şili’de Türkiye’de ve daha birçok ülkede arama kurtarma operasyonlarına katılan ve onlarca insanın hayatını kurtaran Mancs, 2004 yılında Spider takımından emekli edildi ve Miskolc kentine heykeli dikildi.

macskapak


Egehan Uğraş

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğrencisi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.