Öğrenci Kariyeri Banner

Doktora Öğrencisi, 2 Bin 500 Yıllık Dil Problemini Çözdü!

Doktora Öğrencisi, 2 Bin 500 Yıllık Dil Problemini Çözdü!

Sanskrit dili uzmanları tarafından 2 bin 500 yıldır çözülmeye çalışılan dil bilgisi problemi, bir doktora öğrencisi tarafından çözümlendi.

Milattan önce 5'inci yüzyıldan beri yanıtı bilinmeyen bir dil problemi, 27 yaşındaki doktora öğrencisi Rishi Rajpopat tarafından çözümlendi. Rajpopat, kadim Sanskrit dilinin üstadı Panini tarafından öğretilmiş bir kuralın nasıl uygulanması gerektiğini açıklığa kavuşturdu.

Astadhyayi olarak da bilinen Panini’nin dil bilgisi sistemi, bir kelimenin kökü ve son ekini dil bilgisi açısından doğru cümlelere ve ifadelere dönüştürülmesiyle işleniyor. Aynı zamanda Panini’nin iki veya daha fazla kuralı birlikte uygulandığı biliniyor ve bu durum da kural çakışmalarına yol açıyor.

Asırlar Sonra Çözümlendi!

Bu yaklaşımını takiben Rajpopat, Panini’nin “dil makinesinin” neredeyse hiçbir istisnası olmaksızın dil bilgisi bakımından doğru sözcükler ortaya koyduğunu keşfetti.

Rajpopat, yaptığı açıklamada bu süreci şöyle anlatıyor:

“Cambridge’de bir, ‘Evreka!’ anı yaşadım. Bu sorunu çözmek için çabaladığım dokuz ayın ardından pes etmeye hazırdım, hiçbir yere varamıyordum. Ben de kitapları bir aylığına kapatıp yazın tadını çıkardım; yüzdüm, bisiklete bindim, yemek pişirdim, dua ettim ve meditasyon yaptım.

“Sonra, gönülsüzce işe döndüm ve dakikalar içerisinde, sayfaları çevirdim ve bu model belirmeye başladı ve her şey mantıklı geliyordu. Daha yapılacak çok şey vardı ama bulmacanın en önemli kısmını çözmüştüm. Sonraki birkaç hafta boyunca o kadar heyecanlıydım ki uyuyamadım, bulduklarımı kontrol etmek ve sorunları çözmek için gecenin bir yarısı da dahil olmak üzere kütüphanede saatler geçirdim. Bu çalışma iki buçuk yıl daha sürdü.”

Rajpopat, bu buluşun kendisi için ne anlama geldiğinden bahsederek açıklamasını şu sözlerle noktaladı:

“Hindistan’ın en eski bilgeliklerinden bazıları Sanskrit dilinde üretildi ve hâlâ atalarımızın neler başardığını tam olarak anlamış değiliz. Çoğu zaman önemli olmadığımıza, gerekeni yapamadığımıza inandırıldık. Umarım bu keşif, Hindistan’daki öğrencilere güven, gurur ve onların da harika şeyler başarabilecekleri umudunu aşılar.”

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.