Öğrenci Kariyeri Banner

Yapay Zekayla Trafik Işıklarında Bekleme Süresi Kısalıyor!

Yapay Zekayla Trafik Işıklarında Bekleme Süresi Kısalıyor!

Bilim insanları kavşaklarda bekleme sürelerini yüzde 15 oranında azaltabilen akıllı bir trafik ışığı devresi geliştirdi. Bu amaçla çalışan ekip öğrenme yardımıyla otomobiller ve bisikletler için trafik akışını dinamik olarak optimize eden bir yapay zeka kullandı. Kavşaktaki trafiği kameralar ve radar cihazlarıyla kaydedip veri toplayabiliyorlar.

Eğitim Verileri Sağlayan Simülasyon Oluşturuldu!

Simülasyondaki bekleme süresinin kullanılan trafiğe bağlı zaman aralığı kontrolünden daha kısa olduğunu gözlemlediler. Simülasyonu gerçeğe daha yakın hale getirmeyi amaçlayan yapay zekanın eğitim verilerine kasıtlı olarak belirli bir miktarda hata payı öngörüldü.

Araştırma süreçlerinde bilim insanları pratik test için kamera ve radar sensörlerini bir kombinasyonda kullandı. Bu teknoloji en başından planlandığından kurulumun aşırı maliyetli ve  karmaşık olmayacağı düşünüldü.

Trafik kaosundan kaçmak için yapay zeka şu anda herhangi bir trafik ışığı aşamasını etkinleştirmese de, kombinasyonlardan seçim yapabilecek. Böylece yaklaşık iki geçiş yönünün paralel yeşil olması önlenecek. Ayrıca, tüm yapay zeka komutları geleneksel trafik ışığı yazılımı tarafından kontrol edilebilecek.

 

Kaynak


Damla Taşkın

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Damla Taşkın..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.