Öğrenci Kariyeri Banner

Doğan Cüceloğlu'nun Mutlaka Okunması Gereken 8 Kitabı!

Doğan Cüceloğlu'nun Mutlaka Okunması Gereken 8 Kitabı!

Ünlü psikolog Doğan Cüceloğlu neredeyse yaşamının tamamını eğitime ve bilime adadı. Duayen psikolog  geçtiğimiz yıllarda aramızdan ayrıldı. Fakat ölümsüz eserleri ve  ardında bıraktıklarıyla  insanlığa ışık olmaya devam ediyor. Duygu, düşünce ve davranışları, bilimsel psikoloji başlığı altında ele alan  Doğan Cüceloğlu'nun mutlaka okunması gereken kitaplarına ve bu kitapları hangi sırayla okumamız gerektiğine yakından bakalım. 

Doğan Cüceloğlu'nun Mutlaka Okunması Gereken 8 Kitabı!

1. İçimizdeki Çocuk

Yazarın en çok okunan kitaplarından olan İçimizdeki Çocuk, aile ve sosyal çevrenin çocuğun iç dünyasına etkilerini ele alır. Bu etkilerin çocuğun karakterini ve yaşantısını nasıl şekillendirebileceği üzerinde durur. İçinizdeki çocuğa seslenen bu eserde yazarın çocukluğuna ait kesitler de bulabiliriz. İçimizdeki Çocuk, mutsuz ve sağlıksız bir çocukluk dönemi geçiren kişilerin içindeki çocukla tanışmasına yardımcı olur ve tedavi için yol gösterir. 

2. Evlenmeden Önce

Doğan Cüceloğlu'nun bu eseri, “Mutlu bir evlilik önemli bir başarıdır; bilinçli bir gayret gerekir” mottosundan yola çıkıyor. Evlenmeden Önce, eşlerden ve evliliğin derinliğinden söz ediyor. Evliliğin nasıl geliştirilip büyütülebileceğinden söz eden eser yaşanmış evlilik öykülerinden alıntılar yapıyor. Bununla birlikte sizi keyiflendirirken öğretiyor. 

3. Gerçek Özgürlük


Ünlü yazar bu eserine: “En temel özgürlük insanın kendisi olarak yaşamında var olabilmesidir” sözüyle başlıyor. Eser, yazarın gençlik yıllarını temsil eden Timur ve yaşlılık yıllarını temsil eden Yakup Bey arasında geçen sohbetlerle şekilleniyor. Kitap, Timur ve Yakup'un  yaşamını, ilişkilerini, kendi değer ve anlam sistemlerini keşfedişini ele alıyor. Kitapta iç yalnızlığı çekerken sevdiğine evlenme teklif eden, gerçek sevgiyi ve aşkı sorgulayan üniversiteli bir gencin başından geçenleri okuyoruz.

Sevgi mi özgürlüğe, özgürlük mü sevgiye götürür? Özellikle bu sorunun cevabının arandığı eser, yazarın en çok okunan kitapları arasında ilk sıralarda yerini alıyor. 

4. Geliştiren Anne – Baba


Çocukların sadece bir kez çocukluk dönemi geçirdiğinden söz eden eser, anne ve babalara sesleniyor.  Toplumun gelişebilmesi için öncelikle demokratik bir yapının oluşmasına gerektiğine dikkat çeken eserde geliştiren bir anne ve baba olmak için çocuğu

tanımanın ve beklentilerine değer vermenin öneminden söz ediliyor. Kitabın en önemli ana fikri çocuklara en güzel armağanın anlayışlı ve güler yüzlü ebeveynler olmaktan geçtiği fikridir.

5. Var Mısın?

Doğan Cüceloğlu bu eserde hayatın anlamını, insanın keşfetme sürecini ve içimizdeki özü ele alıyor “Çevre bireyi nasıl etkiler, yaşam neleri ödüllendirir, yaşam yolculuğunda merak duygusu ne ifade ediyor?” gibi sorulara cevap veren ünlü psikolog hayatımıza rehber olacak bir kitap kaleme almıştır. Eser Doğan Cüceloğlu’nun Bayram Denizoğlu ile sohbetlerinden oluşuyor. Eserin ana fikrini yazarın sorduğu şu soru oluşturuyor: “Zorluklarla başa çıkmaya, içindeki gücü keşfetmeye var mısın?” 

6. “Mış Gibi” Yaşamlar

Kimimizin körleşip fark etmediği, kimimizin artık yadırgamadığı mış gibi bir yaşam yaşıyoruz. Bu durum sanki kaderimiz olmuş, kuşaktan kuşağa sürüp gidiyor: Yaşıyormuş gibi görünüp de aslında yaşamamak… Yaşayamadığının farkında bile olmamak… Ancak bu eserde yaşamın farkında olan, gözlemleyen ve irdeleyen iki kişi var!

7. İnsan İnsana

İnsan hayatını ele alıp, insana dair her hikayeden bir anlam çıkarabilen yazar Doğan Cüceloğlu, bireylerin etkileşim içinde olduğu “insan insana” bir ilişkinin mümkün olduğunu okuyucuya hatırlatıyor. Yazar bu eserinde, kalıplardan kurtulabilmek, insan ilişkilerine anlam zenginliği  ve derinliğini katabilmek için iletişim süreçleri üzerinde duruyor.

İletişim sorunlarını çözmeden kaliteli bir yaşam sürdürmenin olanaksız olduğunun ve insanın isterse kendini değiştirip geliştirebileceğinin altını çizen bu kitap, yazarın en çok okunan kitaplarından biridir.

8. Savaşçı

 Eser, insanın hayattaki zorluklara karşı kendini bulma mücadelesini konu alıyor Güçlü bir insan olmanın gerekliliklerini sanatsal bir üslupla okuyucuya aktarıyor. Doğan Cüceloğlu ve sınıf öğretmeni Arif Bey’in birlikte hazırladıkları Savaşçı, kendi içsel yolculuğunuzda size yardımcı olacak. 

Kaynak

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.