Öğrenci Kariyeri Banner

Dizeden Melodiye: İşte Bestelenmiş Şiirler

Dizeden Melodiye: İşte Bestelenmiş Şiirler

Bugün dinlediğimiz ve beğendiğimiz birçok şarkının sırrı, sözlerindeki ve müziğindeki ahenk uyumu ve belki de bir şair tarafından yaratılmış olmasından kaynaklanıyor. Şiirleri bestelemek kuşkusuz hem şairin hem de seslendirenin ve bestecisinin ortak başarısı. 

Hümeyra'dan dinlemeye alışkın olduğumuz Yahya Kemal'in "Sessiz Gemi"si; Cem Karaca'nın efsanelerinden Nazım dizeleri "Ceviz Ağacı" ve "Bence Şimdi Sen de Herkes Gibisin"; Sabahattin Ali'nin en çok bilinen şiirlerinden ve Livaneli imzalı "Leylim Ley"zaten hepimizin aşina olduğu şarkılar. Şimdi bu uyarlamaların en bilinenlerinden ziyade daha kıyıda köşede kalmış parçaları sizinle paylaşmak istiyorum.

1) Ataol Behramoğlu, Bu Aşk Burada Biter (Haluk Levent)

Ahmet Kaya'nın seslendirdiği "Bu Dert Beni Adam Eder" ve Ezginin Günlüğü'ne ait "Sen Giderken" şarkılarının yanı sıra şairin en çok bilinen şiiri "Bu Aşk Burada Biter" Haluk Levent tarafından 2002 yılında uyarlanmıştı.

2) Sabahattin Ali, Ben Gene Sana Vurgunum (Nükhet Duru)

Neredeyse bütün şiirlerinin bestelendiği ve insanı her haliyle resmeden bir usta şair Sabahattin Ali. Ahmet Kaya tarafından seslendirilen "Geçmiyor Günler", "Kızkaçıran", "Kara Yazı"; Edip Akbayram'ın en güzel parçalarından "Aldırma Gönül"; Volkan Konak "Göklerde Kartal Gibiydim"; Sezen Aksu "Çocuklar Gibi", "Dağlar"; Ali Kocatepe "Kıyamadığım" gibi birçok şiiri bestelenmiştir. Nükhet Duru da "Melankoli" ve "Ben Sana Vurgunum" şiirlerini aynı albümde seslendirmiştir.

3) Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Yiğidim Aslanım (Zülfü Livaneli)

Hepimizin bildiği, her dinlediğinde tüylerimizin diken diken olduğu ve "Yiğim Aslanım" olarak bildiğimiz Livaneli sayesinde müthiş bir parçaya dönen o muhteşem şiir: "Zindanı Taştan Oyarlar". Şairin bir diğer şiiri "Karadut" ise Fatih Kısaparmak tarafından seslendirilmişti.

4) Attila İlhan, Sultan-ı Yegah (Nur Yoldaş)

Attila İlhan şiirlerini (An Gelir, Mahur Beste, Hiçbir Şeyimsin) en çok Ahmet Kaya'dan dinlesek de "Sultan-ı Yegah", son zamanlarda Mor ve Ötesi tarafından seslendirilmiş fakat bestesini ilk kez Ergüder Yoldaş 1981'de yaptığı ve Nur Yoldaş seslendirdiği bir şiir. Şairin en çok bilinen şiiri "Ayrılık da Sevdaya Dahil" ise Zuhal Olcay tarafından yorumlanmıştı.

5) Murathan Mungan, Olmasa Mektubun (Yeni Türkü)

Murathan Mungan'ın neredeyse tüm şiirleri en az 15 sanatçı tarafından seslendirilmiştir ama en güzelleri elbet Yeni Türkü'nün elinden çıkanlar. "Aşk Yeniden", "Telli Telli", "Göç Yolları", "Çember", "Fırtına" bunlardan birkaçı. "Maskeli Balo" Athena; "Sevgili" Sezen Aksu; "İstemeyerek İstemeyerek" Göksel; "Hançer" Ajda Pekkan; "Ağır Kapı" Teoman tarafından seslendirilmiş enfes parçalardır. Müslüm Gürses tarafından da seslendirilen "Olmasa Mektubun" ise bence şairin hem okuması hem de Yeni Türkü'den dinlemesi en keyifli şiiri.

6) Vedat Türkali, Bekle Bizi İstanbul (Edip Akbayram)

Şiir ve şarkıların vazgeçilmez yaralı şehri İstanbul. Şehir panoraması ile hem hüzünlendiren hem de umutlandıran Edip Akbayram yorumu ile o güzel şiir.

7) Ahmet Erhan, Oğul (Teoman)

 

Teoman'dan dinlediğimiz ve sözlerini daha iyi kimsenin yorumlayacağını düşünmediğim "Oğul" ise şair Ahmet Erhan'a ait. 

8) Özdemir Asaf, Çizik (Kaan Tangöze)

Şiir olduğunu bilmeyenler kaldıysa diye bu çoook meşhur "Bekle Dedi Gitti" ismiyle bilinen parça aslında Özdemir Asaf'ın "Çizik"i. 

9) Nazım Hikmet, Seni Düşünmek (Ezginin Günlüğü)

Tabi ki Nazım Hikmet'siz bir liste düşünülemez. Onlarca sanatçı tarafından bestelenen ve seslendirilen şiirlere sahip olsa da en sevdiklerimden birisi "Seni Düşünmek". Zülfü Livaneli tarafından ölümsüzleştirilen "Karlı Kayın Ormanında", "Güzel Günler Göreceğiz", "Kız Çocuğu", Saat Dört... Yoksun", "Hoşçakal Kardeşim Deniz", "Vapur" gibi birçok şiirin yanı sıra Cem Karaca "Ceviz Ağacı", "Mavi Liman", " Herkes Gibisin"; Grup Yorum "Bu Memleket Bizim", "Asker Kaçakları" da bestelenen diğer şiirlerdendir.

10) Can Yücel, Sevgi Duvarı (Ahmet Kaya)

Genelde Yeni Türkü'nün bestelediği (Yeşilmişik, Yaprak Dökümü, Sardunyaya Ağıt, Başka Türlü Bir Şey) Can Yücel şiirlerinden farklı olarak Ahmet Kaya'nın "Sevgi Duvarı" şairin en çok bilinen dizelerini buluşturuyor bizlerle: "Yalnızlığım benim pasaklı kontesim"

Özgün İçerik


Yaren Ezgi Şen

TOBB ETÜ - Türk Dili ve Edebiyatı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.