Öğrenci Kariyeri Banner

Dilin Hiç Duymadığınız 6 Özelliği

Dilin Hiç Duymadığınız 6 Özelliği

Vücudumuzda bulunan organları yakından tanıdığımızı düşünsek de hala hangi organımızın nasıl bir işlevi olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Örneğin dilimiz, pek çok işleve sahip bir organ olmasının yanında tam olarak hangi özelliklere sahip olduğu pek de bilinmeyen bir organdır. Vücudumuzun en esnek organlarından biri olan dilimiz, hepimizi şaşırtan bazı özelliklere sahip. 

 

Dil, Vücudun En Hızlı İyileşen Yeridir

Yaşamınız boyunca dilinizi kaç defa ısırdınız? Genelde dilinizi ısırdığınızda 1-2 dakika acı hisseder sonrasında bu acıyı unutmuş olursunuz. Bunun sebebi, tükürüğün de etkisiyle dilin dokusunun insan vücudunun en hızlı iyileşen kısmı olmasıdır. 

Parmak İzi Gibi Her Dil De Farklıdır

Her insanın parmak izinin farklılık gösterdiği artık bilinen bir gerçek. Hatta akıllı telefonlar bile kullanıcısını parmak izi kullanarak doğruluyor. Peki dilimizin de tıpkı parmak izi gibi herkeste farklı olduğunu biliyor musunuz? Pek hoş olmayabilir, ancak ileride parmak izi yerine dil doğrulama sistemli akıllı telefonlar görebiliriz. 

Sadece Dilinizi Kullanarak Bir Şeyin Lezzetini Alamazsınız

Aslına bakıldığında dil, lezzeti değil tatları tanımlar. Yani yediğiniz bir şeyin tatlı olduğunu dilinizle anlayabilirsiniz, ancak koku duyunuz olmadan nasıl bir tatlı olduğunu anlayamazsınız. Bu durumu özellikle grip gibi burnumuzun tıkandığı hastalık durumlarında yaşıyoruz. Hastalandığımızda iştahımızın kesilmesi ve yiyeceklerden lezzet alamama sebebimiz de bundan kaynaklanıyor. 

Dil, Diğer Kasların Aksine Asla Yorulmaz

Tıpkı ayağımızda ya da kolumuzda bulunan kaslar gibi dilimiz de kas yapısından oluşur. Peki, kolumuz bir süre sonra yorulabilirken dilimizin asla yorulmadığını fark ettiniz mi? Sanki bir ahtapot gibi pek çok yöne hareket ettirebildiğimiz dilimiz 8 kastan oluşur. Bu da ağzımızın içinde esnek bir şekilde hareket edebilmesini ve aldığımız gıdaları yemek borusuna göndermemizi kolaylaştırır. Üstelik bunu yaparken herhangi bir yorulma belirtisi göstermez.

Diliniz farklı alanlarda farklı tatlar hissetmiyor

Bu belki de diller hakkında bilinen en büyük şehir efsanesidir. 1901 yılında doktora tezini sunan Alman bilim insanı David Hanig’in yaptığı çalışmanın yanlış yorumlanması sonucu ortaya çıkan bu bilgi, aslında tam olarak doğru değil. Aslında Hanig, dilin herhangi bir tarafında tatların farklı yoğunluklarda hissedildiğini açıklamıştı. Yani dilimizin her bölgesi hem acı, hem tatlı hem de ekşi tatları alabilir, sadece farklı yoğunluklarda hissedilir. Bunun sebebi ise yemeden önce kötü veya zehirli yiyecekleri belirlememiz olarak gösteriliyor.

Diğer Kaslar Gibi Diliniz De Şişmanlayabilir

Dilimiz yorulmayabilir belki, ancak şişmanlamaya devam eder. Kilo aldığınızda tıpkı diğer kaslar gibi kilo alan diller, horlama ve uyku sorunlarının da sebepleri arasında yer almaktadır.

KAYNAK

 


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.