Öğrenci Kariyeri Banner

5 Maddede İstanbul'da Öğrenci Olmak

5 Maddede İstanbul'da Öğrenci Olmak

Her aile çocuklarının en iyi yerde, en güzel eğitimi almasını ister. Üniversite tercih döneminde okullar, yurtlar, şehirler araştırılır. İstanbul araştırılan şehirlerin başında gelir çünkü Türkiye'nin en çok üniversitesine sahip ildir. Peki İstanbul'da okumak nasıl, ne gibi avantajları&dezavantajları var?

İstanbul'da 5 yıldır öğrenciyim. Ailemi İstanbul'da okumam konusunda ikna ederken biraz zorlandım. Çünkü onların aklındaki İstanbul koskocaman, kötü niyetli insanların bulunduğu, her şeyin pahalı olduğu, ortamı değişik bir şehirdi. Söz yerindeyse onlar İstanbul'un beni yutacağını düşünüyorlardı. Tabii ki kendilerince haklılar, çok kalabalık ve meşgul bir şehir. Ama bence kesinlikle herkesin burada okuması ve yaşaması gerekiyor.. Büyük bir kalabalığın arasında tek başınıza hayata hazırlanıyorsunuz, sürekli yeni bir şeyler öğreniyor, onları uygulamaya çalışıyorsunuz. Bir yerden bir yere gitmek, en uygun yemeği bulmak, gezmek, kendini geliştirecek şeyler aramak... Bunlar bu şehirde zamanla düzene oturan, düzene oturana kadar zorlanılan ama her şey yoluna girince keyfinden de geçilmeyecek şeyler.

Eğitim

İstanbul, 9 devlet 40 özel üniversite ile geniş bir eğitim fırsatına sahip. Eğer bölümünüz iş dünyası için diplomayı değil de mezun olduktan sonra kendinizi geliştirmenizi gerektiren bir bölümse bu 49 üniversiteden herhangi birininde okuyabilirsiniz. Ama diploma önemliyse tercihiniz Türkiye'nin başta gelen üniversiteleri olmalıdır ki bu üniversitelerde İstanbul'da (Boğaziçi, Koç, Itu, Marmara) Bölümünüz ingilizce ise kendinizi bu konuda geliştirebileceğiniz bir çok yer var. Kadıköy, Beşiktaş, Taksim turist kaynıyor. Belki okurken çalışma fırsatı bulursunuz, esnaf ingilizce bilen eleman arıyor. Kitaplarınızı alıp satabileceğiniz kocaman sahaflar var. Okul için gerekli kaynakları bu sahaflardan hem uygun fiyatlara alabilir hem de aradığınıza kolayca ulaşabilirsiniz.  

Konaklama

Okumaya karar verdikten sonra kalacak yer konusunda hiç sıkıntı yaşamazsınız. Hemen hemen her semtte KYK devlet yurdu var, üniversitelerin içinde kendilerine ait yurtları var ya da okulların çevrelerinde özel yurtlar var. İlk yıl pek tercih edilmiyor ama kiralık ev bulmak da çok kolay. Semtten semte fiyatlar değişiyor veya okulun dibinde oturmak isterseniz fiyatlar biraz tuzlu olabilir. Ulaşım kolay olduğu için okuldan biraz uzaktaki semtlere bakmanız hem maliyeti düşürür hem de aile apartmanlarında daha güvenilir evler bulabilirsiniz. Hem yurt hem de kişisel evde yaşamayı deneyimlemek kendinizi sosyalleştirmek adını çok iyi bir fırsat olabilir.Yurtta çevre edip, başka insanların hayatlarına saygı duymayı, tahammül etmeyi öğrenirsiniz. Ev ortamında para kontrolünü öğrenip, temizlik yemek çamaşır yıkama gibi sorumlulukları hayatınıza yerleştirebilirsiniz. 

İstanbuldaki harcamalar

Maddiyat konusu biraz sizin kişiliğinizle ilgili bir konu. Burası Istanbul'da yaşamayan insanların dilindeki hurafeler gibi pahalı bir şehir değil. Herkesin bütçesine hitap edecek çeşitlilikte. 5 liraya da karnın doyar, 10 liraya da, 100 liraya da. Marketler, esnaf, halk gayet tutarlı bu konuda. Ulaşım çok kolay (iş çıkış saatlerindeki trafik hariç). Öğrenci olacağınız için okulunuz size Istanbul kart (IETT) verecek ve siz bu kartla indirimli bir şekilde seyahat edebileceksiniz. Anadolu'dan avrupaya geçerken kullanabileceğiniz bir çok araç var mesela metrobus, otobüs, vapur, marmaray. Şehirin bir ucundan diğer ucuna gitmek için yolculuğunuz trafiğe ve kullandığınız ulaşım aracına bağlı olarak 30-90 dakika arasında geçecek. Bu Istanbul için normal süreler.. Gözünüz korkmasın, bu süreyi ödev yaparak, kitap okuyarak, dizi izleyerek değerlendirebilirsiniz. İyi tarafından bakarsak bir nevi kendinize zorunlu zaman ayırmış oluyorsunuz.

Sosyalleşme

Türkiye'de sosyalleşme adına bulunabileceğiniz en güzel, en donanımlı şehir Istanbul. Okulların sosyal kulüpleri, part-time çalışma alanları, bizim ekibimiz gibi katılabileceğiniz çeşitli konularda kurulmuş platformlar.. Türkiye'nin hatta dünyanın dört bir yanından gelen insanlarla buluşabileceğiniz konserler, atölyeler, tiyatrolar...Tek kalmak için tek bahaneniz kendinizsiniz. Sosyalleşmek için sadece dışarı çıkıp etrafınızdaki bir şeyleri kurcalamanız bile yeterli olacaktır. 

Kendini geliştirme

Kendinizi geliştirebileceğiniz çokça seminer, söyleşi, toplantı, etkinlikler oluyor. Sertifikalı etkinlikleri takip edip CV'nize katkıda bulunabilirsiniz. Fikirleriniz bir çok tecrübeli insanın eğitimi ile şekillenmeye başlayacak ve kendinizi tanıyacaksınız. İstanbul kossskocaman şehir, yolda sokakta giderken fikirlerinizin şekilleneceği bir çok görsel görebilir, ses, müzik duyabilirsiniz. Tarih kokan İstanbul'da boş zamanlarınızı buraları gezip genel kültürünüzü geliştirmek için değerlendirebilirsiniz.

 

Özgün İçerik


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.