Öğrenci Kariyeri Banner

Dijital Okuryazarlığın Mesleğe Dönüşümü

Dijital Okuryazarlığın Mesleğe Dönüşümü

Dijital okuryazarlık, bize yabancı olan bir kavram değildir. Dijital dönüşüm ile birlikte yaşadığımız zaman içinde okuryazarlık ifadesi de herkesin bildiği bir kavram haline geldi.

Dijital okuryazarlık, teknoloji gibi çabuk oluşan bir olgu olmamıştır. Zamanla ortaya çıktı. Ancak son yıllara geldiğimizde bu kavram daha çok bahsedilmeye başladı. Bunun yanı sıra okuryazarlıkla ilgili bölümler okullarda açılmaya başladı. Dijital okuryazarlığın bizi ne kadar etkileyeceği önemli bir husus oldu.

Dijital Okuryazarlık Nedir?

Dijital Okuryazarlık Nedir?

Dijital okuryazarlık, akıllı cihazların hepsini birlikte anlama, analiz etme ve bilgiyi bulma yeteneklerine denir. Akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarla birlikte ağ cihazlarının sağladığı üretme ve eş zamanda paylaşabilme gücüdür. Bazı yerlerde dijital okur yazarlık şeklinde ismiyle kullanır. Okuryazarlık kavramını iki faktörde ele alabiliriz. Bilgisayar okuryazarlığı ve dijital becerileri olarak inceleyebiliriz. Bilgisayar okuryazarlığı daha çok bilinen kavramlardan oluşmaktadır. Klasik olan laptop ve masaüstü bilgisayarlar kullanılarak beceri ve bilgi akışı sağlanır. Bilgisayar okuryazarlık yazılımı sayesinde pratik sonuçlar elde ederiz. Dijital beceriler ise daha günümüzde kullanılan terimlerden oluşmaktadır. Ancak dijital cihazları sınırlı şekilde kullanmaktadır. 

Pandemi ile birlikte uzaktan eğitim, iş toplantıları, ticaret, alışveriş gibi neredeyse her şey dijitale bağlanmıştır. Teknoloji ile sürekli bağlantılı olduğu için dijital okuryazarlık daha mühim hale gelmektedir. İnternetten kaynak okurken dikkatli olunması hususunda bilinçli davranılmalıdır. Okuduğunuz ya da alışveriş yaptığınız kaynak güvenilir olmalıdır.

Dijital Okuryazarlığın Üç Aşaması

Dijital Okuryazarlığın Üç Aşaması

Doğru Şekilde Kullanım: Bireylerin, teknolojik cihazlar konusunda bilgisine bakılmaktadır. Teknik açıdan ne kadar iyiyse o kadar bilgilidir. Dijitalin buluştuğu uygulamalarda doğru şekilde izlenen adımlar takip edilmektedir. Gerçek amacı aşamaların doğru ve yeterli şekilde yürümesidir. 

Kullandığını Anlayabilme: Dijital olayları doğru görmek ile birlikte anlayabilmek de önemlidir. Hem bireyleril hem de toplumu anlayarak düşünmek ve ona göre şekil almak gerekir. Dijitali doğru okumamızda anlama unsuru genele hitap ederek büyük ölçü de herkese yardımcı olur. Anlama yetisinin gelişimi sayesinde olaylara farklı açıdan bakabilirsiniz. Bununla birlikte de eleştiri ve değerlendirme yetileri gelişir.

Üretebilme Yetisi: Üretme yetisi, dijital okur yazarlığın son maddesidir. Karşı tarafla iletiş kurabilmek için bu yetiye ihtiyaç vardır. Üretim yapabilmek veya ürettiğini ortaya çıkarmak, internet kullanımından farklı bir durumdur. Dijital ortama içerik üretebilmek birçok yolun kapısını aralamaktadır. Yazı yazma, video, görsel hazırlama ağırlıklı şekilde içerik ile yapılır. Sosyal medyanın dilinden anlayabilmek ve belli bir noktaya getirmek için gelişimleri ve değişimleri takip etmek gerekir. 


Şevval Köksal

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.