Öğrenci Kariyeri Banner

Deneyimsizliğinizi Tercih Sebebine Dönüştürün

Deneyimsizliğinizi Tercih Sebebine Dönüştürün

Yeni mezun olmuş birçok adayın yaşadığı sorunların başında deneyim azlığı gelmektedir. Yoğun eğitim temposunda öğrenciler çoğunlukla tam zamanlı veya yarı zamanlı işlere girememekte, bu sebeple deneyim kazanamamaktadır. Mühendislik fakülteleri ve bazı uygulamalı bilimlerde staj zorunluluğu bulunurken ülkemizde pek çok öğrencinin sosyal bilimler okuyup, staj yapmadan mezun olduğu görülmektedir. İş yerleri ise çoğunlukla yeni mezunlardan deneyim beklemektedir. Peki hiç iş deneyimi olmayan adaylar ne yapmalıdır? Deneyimsizliğinizi nasıl tercih sebebine dönüştüreceğinizi bu yazımızda sizler için hazırladık.

‘Etkili Bir Ön Yazı Yaz’

İş başvuruları esnasında kullandığınız ön yazılarınızda özellikle bu işe neden başvurulduğu, şirkete katabileceğiniz değer ve kendinize katabilecekleriniz ile ilgili bilgiler vermek mülakata çağırılma sürecinizde etkili olacaktır. Lokasyon olarak şirkete yakınlık, ulaşım kanallarına mesafeniz, kişisel özelliklerinize ilişkin detayların paylaşılması aranılan pozisyon için uygun bir aday olduğunuzu ilk elden kanıtlamak açısından çok önemlidir.

‘Deneyimsizliğini Olumlu Olarak Yansıt'

İş tecrübenizin eksikliği çalışma yaşamına girmek isteyen pek çok adayın düşündüğünün aksine avantaj sağlayabilir. Yeni mezun olmuş bir aday boş bir kap gibidir. Dolayısıyla işe alınacak ada insan kaynakları yetkilileri veya çalışılacak pozisyondaki müdürler tarafından kolayca şekil alabilir. İş görüşmeleri esnasında bu durumu aktarıyor olmak çok önemlidir. Rakip adaylardan ziyade kendi durumunuzu bilerek konuşmak tercih sebebi olmanızı sağlayacaktır.

‘Mülakatlarda İşe Olan Tutkunu Göster’

Mülakat aşamasına geldiyseniz göstereceğiniz isteklilik, pozisyona ilişkin araştırmalarınız ve şirket geçmişine dair sergileyeceğiniz bilgiler olumlu bir izlenim bırakacak ve belki de işe kısa sürede alınmanıza yarar sağlayacaktır.

‘Maaş Konusunda Esnek Ol’

En az bir yıllık tecrübeli olan adaylar dahil pek çok deneyim sahibi insan ücret konusunda esnek olmaz ve bu durum şirketler için maliyet yaratır. İlk işe giriş esnasında maaş konusunda pazarlık yapılmaması işe alınmanız hususunda büyük avantaj sağlayacaktır. Unutmayın ki maliyeti az olan çalışan her zaman tercih sebebidir.


Çiğdem Yavuz

Çiğdem Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. İş yaşamına Kariyer Uzmanı olarak devam etmektedir. İlgi alanları Yerel Yönetimler, Kariyer, İş Piyasaları ve Kişisel Gelişim konularıdır.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.