Öğrenci Kariyeri Banner

Deftere Bir Şeyler Karalama Hastalığı: Bunu Neden Yaparız ?

Deftere Bir Şeyler Karalama Hastalığı: Bunu Neden Yaparız ?

Daha önce hiç derste veya telefondayken sıkıcı bir durum olduğunda kendinizi önünüzdeki kağıt veya deftere bir şeyler çizerken buldunuz mu ?

Birçoğumuz derste, toplantıda ya da telefondayden bilinçli veya bilinçsiz şekilde o esnada en yakınında bulunan kağıt veya deftere bir şeyler çizer. Hatta bunu yapan birini yakalarsak da sırada geçen konuşmayı dinlemediğini bile iddia ederiz.

Ancak araştırmalara göre gerçek bunun tam tersi. Aslında biz bir şeyler karalamayı dikkatimizin dağılmasına engel olmak için yapıyoruz ve o sırada kulağımız konuşmada bulunuyor.

Bu konuyla ilgili olarak, 2010 yılında yapılan bir çalışma kapsamında bir grup insana sıkıcı sayılabilecek bir konuşma dinletilmiş. Bu sırada katılımcıların yarısına hiçbir şey verilmezken, diğer yarısına kağıt ve kalem verilmiş ve konuşma esnasında kağıda bir şeyler çizmeleri istenmiş.

Konuşma bittikten sonra kişi ve mekan isimlerini söylemeleri istenmiş. Sonuç olarak konuşma sırasında kağıda bir şeyler çizen grubun, önünde kağıt olmayanlara kıyasla isimleri hatırlama konusunda %29 oranında daha başarılı oldukları gözlenmiş.

Uzmanlar ise uzun bir konuşma dinlediğimizde dikkatimizin dağılmaya daha fazla meyilli olduğunu; bu sıkıcılık ve monotonluğu kırmak için ilginç bir şeyler aradığımızı belirtiyor. Ancak bulunduğumuz ortamda bunu karşılayacak bir şey olmadığında ise çıkışı kağıda bir şeyler çizmekte buluyoruz.

Bu şekilde hem beynimizi rahatlatmış olurken hem de karşı tarafın beklentisini yerine getiriyoruz. 

 

Özgün İçerik


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

1 Yorum

  • Yakup Polat

    Ben kağıda hep çokgenleri çizerdim okuldayken hala yapıyorum bunu. Tüm defter ya da kitaplarımın her sayfasında bunlara rastlamak mümkün. Kalem olmadığında da kağıt varsa kağıdı şekillendirmeye çalışırım. 😀

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.