Öğrenci Kariyeri Banner

Deepwater Horizon Felaketi

Deepwater Horizon Felaketi

Dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden İngiliz sermayeli British Petroleum'un (BP) Meksika Körfezi'nde bulunan sondaj kulesi Deepwater Horizon’ın yanarak batması, tarihin en büyük petrol sızıntısı felaketlerinden birinin yaşanmasına yol açtı.

Deepwater Horizon

BP Deepwater Horizon petrol sızıntısı ABD tarihindeki en büyük petrol kazasıdır. 20 Nisan 2010 tarihinde Meksika Körfezi’nde meydana gelen patlamada 11 işçi hayatını kaybederken 17 işçi yaralandı. 87 gün sonrasında kapatılan petrol kuyusundan 205,8 milyon galon petrol Meksika Körfezi’ne sızdı.

deepwater horizon

Okyanus yüzeyinin 5000 feet altındaki kuyunun ağzı parçalandı ve böyle kaldı. Uzaktan kumandalı robot denizaltılar, petrol akışını durdurmak için acil vanalarını kapamada başarısız oldu. BP petrol şirketi sebebiyet verdiği bu çevre felaketi için davalılarla tazminat konusunda anlaştı. Buna göre BP, aralarında balıkçılar, çevre sakinleri ve temizleme görevlilerinin de yer aldığı kesimlere toplamda 7,8 milyar dolar ödeyecek, bu tazminat ABD eyalet yönetimini ve sondaj şirketlerini kapsamayacaktı. 2016 yılına gelindiğinde Amerikalı bir federal mahkeme, BP'ye verilen 20 milyar dolarlık tazminat davasını onayladı. BP, ödemesi gereken 20 milyar dolarlık cezayı ABD'nin 5 eyaletine 16 yıl gibi bir sürede ödeyecektir.

deepwater horizon

Timesʼa göre tehdit altındaki bölge, 48 eyaletteki en büyük toplam deniz ürünleri üretim alanı. Aynı zamanda ulusal su kuşu nüfusunun yüzde 70ʼinden fazlasının dinlenme alanı ve tüm 110 neo-tropik göçmen ötücü için hayati önem taşıyan bir bölge. Araştırmacılar, Meksika Körfezi’ndeki tüm deniz türlerinin yüzde 90ʼının yaşamlarının bir noktasında, kıyı haliçlerine bağlı olduğunu ve bu haliçlerin daha çok Louisiana’daki petrol sızıntısı nedeniyle tehlike altında bulunduğunu söylüyor.


Öğrenci  Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.