Öğrenci Kariyeri Banner

Da Vinci'nin Hayalini Gerçekleştiren Türk

Da Vinci'nin Hayalini Gerçekleştiren Türk

2012 yılında ünlü İllüzyonist Steven Frayne, İngiltere Parlamento Binasının önünden Thames Nehri’ne girip nehrin ortasına kadar yürümüştü. Herkesi hayretler içinde bırakan bu olay, uzun süre tartışıldı ve Frayne’in “özel” bir ayakkabı kullandığı sonucuna ulaşıldı. Oysa bu ayakkabıyı icat eden ve ilk kullanan kişi İngiliz bir sihirbaz değil, Deniz Harp Okulu mezunu bir Türk subayı idi.

Resimde gördüğümüz tasarım Da Vinci’ye ait olan su üstünde yürüme ayakkabısı.  Ancak Da Vinci bu projesini hayata geçiremeden ölünce uzun yıllar kimse bu ayakkabı tasarımının farkına varmaz. Türk subayı Atilla Hülagü ise bu fikri gerçekleştirmek ister. Eşiyle beraber tam 2 sene boyunca ayakkabının tasarımı üzerinde çalışır. Tabi ki suyun üstünde duran bir cisim yeterli değildir, tasarım fizik kanunlarına da dayanmalıdır. Ayakkabının projesini oluşturan Atilla Hülagü, bir esnafa giderek ayakkabıyı tarif eder ve ürünü yaptırır.

İstediği ayakkabıya kavuşan Atilla Hülagü, Beylerbeyi Astsubay Okulunun havuzunda pratik yapmaya başlar. Hesaplamalar ve ayakkabının ölçüleri doğrudur ancak suyun üzerinde yürümek o kadar kolay değildir. Bu yüzden Hülagu, defalarca deneme yapar. Denemeler sırasında Boğazın hangi noktasına gidebileceğini saptamaya çalışır, 7. denemesinde bu rotayı da belirler. Boğaz’ın en dar yerini 740 metre olarak belirler ancak rotasına göre bu yol 2 bin metreyi bulmaktadır. Hesabına güvenen Hülagu başarılı olacağını düşünür ve tarihi yürüyüşten önce basına haber verir. Ancak basının önündeki ilk denemesi hüsranla sonuçlanır.

Yeniden denemeye başlayan Hülagü, onlarca kişinin gözü önünde Balta Limanı’ndan yola çıkar, Anadolu Hisarına doğru denizin üstünde yürümeye başlar. 56 dakika süren ve 4452 adımdan oluşan bu yürüyüş, kıyıda bekleyen eşi ve çocuklarıyla kucaklaşması ile son bulur. Hayretle izleyen gözlerin önünde Yüzbaşı Atilla Hülagü suların üstünde yürüyerek boğazı geçen ilk Türk olur.

Ünlü şair Sunay Akın'ın "İstanbul'a belediye başkanı olsam denizin ortasına heykelini diktiririm" diye bahsettiği Atilla Hülagü’nün en büyük hayali Cebelitarık Boğazı’nı yürüyerek geçmek olsa da bunu gerçekleştiremeden vefat etmiştir.

 

 


Egehan Uğraş

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğrencisi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.