Öğrenci Kariyeri Banner

Çok Hızlı Giden Arabaların Tekerlekleri Neden Duruyormuş Gibi Gözükür ?

Çok Hızlı Giden Arabaların Tekerlekleri Neden Duruyormuş Gibi Gözükür ?

Sinema filmlerinde hızlı giden bir otomobilin tekerleklerinin yavaş döndüğüne, durduğuna veya ters yönde döndüğüne şahit olmuşsunuzdur mutlaka. Peki bu olay sadece otomobillerde mi meydana gelir ?

Aslında bu olay sadece arabalarda değil hızlı bir şekilde dönen pervane, vantilatör gibi araçlarda da gözlemlenebilir.

Bu olay aslında bir göz yanılsamasıdır. Bilindiği üzere videolar art arda sıralanan karelerden oluşur. Kameralar genelde saniyede 24 kare kaydeder ve bu kareler bizim görüntüyü hareketli algılamamız için yeterlidir.

 

Filmlerde gördüğümüz araçlardaki tekerleklerin dönme hızı kameranın kayıt hızına eşit olduğu anda tekerlek duruyormuş gibi gözükür. Örneğin, bir tekerlek bir tam turu saniyenin 24’te biri sürede tamamlayacak kadar hızlıysa, kameranın her görüntü kaydedişinde tekerlek aynı konumuna geri dönmüş olacaktır. Bu da dışarıya sanki hareket etmiyormuşçasına bir görüntü verecektir.

 

Peki Yavaş Bir Şekilde İleri veya Geri Gitmesi Nasıl Olur ?

Bu durum iki şekilde olabilir. İlk olarak, tekerleğin dönme hızı kameranın kayıt hızından daha hızlıdır. Ayrıca tekerlekte bulunan jant kanatlarının sayısı ve arasındaki açı etkilidir. Bu sayede görüntü yavaş bir şekilde öne veya geriye doğru hareket ediyormuş gibi gözükür çünkü kameranın her görüntüyü kaydettiği anda jant kanatları aynı yerine gelememiştir.

 

 

Özgün İçerik


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.