Bir yapay zeka şirketi tarafından geçtiğimiz aylara kullanıma sunulan sohbet botu ChatGPT, tüm dünyada büyük yankı uyandırmıştı. Neredeyse her konuda kusursuza yakın metinler üreten sohbet botu, en çok da öğrencilerin ilgisini çekmişti. Öyle ki; geçtiğimiz günlerde bir üniversite öğrencisi ödevini ChatGPT'ye yazdırmış ve öğretim görevlisi tarafından kısa sürede fark edilmişti.
'Bununla ilgili yetkililerden bir önlem gelecek mi?' derken ilk haber ABD'den geldi. New York Şehri Eğitim Dairesi, okullarda ChatGPT kullanılmasının yasaklandığını açıklayarak kararın, yapay zekanın öğrencilerin eğitimine zarar verme ihtimali nedeniyle alındığı belirtildi.
Okullar Harekete Geçiyor!
Bu tarz olayların artacağı beklendiğinden OpenAI, yazılan yazıların yapay zekaya ait olduğunun anlaşılması ve istenmeyen durumların önüne geçilmesi için filigranlar üzerinde çalışmaya başladığını duyurdu. Ancak bunun öncesinden okullardan adımlar gelmeye başladı. New York’taki bazı okullar, kopya ve dezenformasyon endişesi nedeniyle ChatGPT’nin kullanımını yasaklamaya başladı.
ABD’nin New York şehrindeki devlet okullarından sorumlu New York Şehri Eğitim Dairesi, kendine ait ağlardan ve cihazlardan ChatGPT’ye erişimi engellediğini açıkladı. Buna neden olarak da; yapay zekanın çocukların eğitimine zarar vermesi gösterildi.
Kurumdan Jenna Lyle isimli bir sözcü yaptığı açıklamada yasağın, öğrencilerin öğrenimi üzerindeki potansiyel olumsuz etkilerin yanı sıra içeriğin güvenliği ve doğruluyla ilgili endişelerden kaynaklandığını belirtti. Lyle, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Araç, sorulara hızlı ve kolay yanıtlar verebilirken, akademik ve yaşam boyu başarı için gerekli olan eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştiremez.”
Karar, eğitimcilerin yapay zekâ konusunda ne kadar endişeli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Uzmanların büyük bir çoğunluğu, ChatGPT gibi yazılımların öğrencilerin yazma becerilerini test etmeyi imkansız hale getirdiğini daha önce defalarca dile getirmişti.
Endişelerin oldukça normal olduğu söylenebilir; çünkü ChatGPT, sizin yerinize çok kısa sürede sayfalarca makale yazabiliyor. Bu da öğrencilerin ödev yapma zahmetinden kaçınıp bu sisteme yönelmesine neden oluyor.
0 Yorum
Yorum Yap