Öğrenci Kariyeri Banner

ChatGPT'nin Yaratıcısı OpenAI Yapay Zekanın Kontrolden Çıktığını Söyledi!

ChatGPT'nin Yaratıcısı OpenAI Yapay Zekanın Kontrolden Çıktığını Söyledi!

ChatGPT'nin yaratıcısı olan firma OpenAI insalığı aşacak olan yapay zekanın gelişinin engellenemez olduğunu söyledi.

 OpenAI'ın üst düzey yetkilileri, yapay zekanın son yıllardaki hızlı ilerlemesinin artık engellenmez olduğunu ve insan zekasını aşacak yapay zekanın çok yakınında olduğumuzu belirtti.

Çarşamba günü yayımlanan bir yazıda OpenAI şirketinden Sam Altman, Greg Brockman ve Ilya Sutskever yapay zeka süper zekasının gücünün hem olumlu hem de olumsuz anlamda benzersiz olacağını söyledi.

Yöneticiler yazıda:  "Şu anda gördüğümüz tablo göz önüne alındığında, gelecek on yıl içinde yapay zeka sistemlerinin çoğu alanda uzman beceri düzeyini aşacağı ve günümüzün en büyük şirketlerinden biri kadar üretken faaliyet yürüteceği düşünülebilir" ifadelerine yer verdi.

"Hem potansiyel artıları hem de eksileri açısından süper zeka, insanlığın geçmişte mücadele etmek zorunda kaldığı diğer teknolojilerden daha güçlü olacak."

OpenAI yöneticileri, insanlığın süper zeka ile başa çıkabilmesi için üç yol olduğunu belirtti, devlet yöneticileri ve kanun düzenleyicilere bu gelişen durumu durdurmaya çalışmamaları uyarısında bulundu. Yazıda: "Süper zekanın yaratılmasını durdurmanın mantıksız bir şekilde riskli ve zor olacağına inanıyoruz" uyarısına yer verdi.

"Avantajlar çok büyük olduğundan, onu inşa etmenin maliyeti her yıl azaldığından, onu inşa eden aktörlerin sayısı hızla arttığından ve doğası gereği içinde bulunduğumuz teknolojik yolun bir parçası olduğundan, onu durdurmak küresel gözetim rejimi gibi bir şey gerektirecek ve bunun bile işe yarayacağı kesin değil. Dolayısıyla bu işi doğru yapmak zorundayız."

Ayrıca OpenAI yöneticilerinden Altman, geçtiğimiz hafta ABD'li yöneticilerin yapay zekanın yarattığı risklerle ilgili sorularını yanıtladığı bir kongreye katıldı. Sam Altman, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının endişe oluşturduğunu ve kötü niyetle kullanımını  önlemek için kurallar ve yönergeler ile düzenlenmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Kongredeki bir ABD'li senatör: "Ok yaydan çıktı. Küresel bir patlama yaşanıyor." dedi.

Altman, yapay zekanın oluşturacağı zararları önlemenin bir yolunun yapay zeka için lisanslama ve test süreci şartı getirmek olacağını söyledi. Ayrıca OpenAI firmasına göre bir diğer çözüm de ABD'de "Yapay Zeka Güvenliği ve Altyapı Emniyeti Bürosu" adında yapay zeka lisansı veren bir kurum oluşturmak.

Kaynak

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.