Öğrenci Kariyeri Banner

ChatGPT Hakkında Herkesi Şok Eden Gerçek!

ChatGPT Hakkında Herkesi Şok Eden Gerçek!

Uzun bir süredir gündemde olan yapay zeka ChatGPT hakkkında herkesi şok eden bir gerçek ortaya çıktı. OpenAI şirketinin ChatGPT'nin geliştirme aşamasında binlerce metni filtrelemek amacıyla Kenyalı işçileri çalıştırdığı ortaya çıktı.

Yapay zeka sohbet botu ChatGPT'nin geliştirme süreciyle ilgili kan donduran detaylar ortaya çıktı. Yapay zekanın geliştiriciliğini üstlenen OpenAI firmasının ChatGPT'yi daha güvenli hale getirmek için Kenyalı işçileri saatte 2 dolardan daha az ücretle çalıştırdığı öğrenildi.

Kenyalı İşçinin Açıklamasıyla Ortaya Çıktı!

ChatGPT herkesin bildiği gibi olabildiğince güvenliği önemseyen ve güvenli cevaplar vermesi için geliştirilen bir sohbet botu. Şirket, güvenliği daha da geliştirmek için uzun bir süre mesai harcamıştı. Bu doğrultuda binlerce satırlık metinleri tek tek kontrol ederek filtrelemeleri için Kenyalı işçileri çalıştırdığı ortaya çıkan şirketin buöylesine zorlu bir işte işçilere saatte 2 dolardan daha az ödeme yaptığı öğrenildi. 

Üstelik filtreleme yapmaları gereken veriler arasında çocuk ve hayvan istismarı, cinayet, intihar ve işkence gibi oldukça hassas içerikler bulunuyordu. Şirket metinleri filtrelemek için gelişmekte olan ülkelere etik ve saygın dijital çalışma alanı sağladığını iddia eden ABD merkezli veri filtreleme şirketi Sama'yla ortak oldu.

Sama da bu iş için Kenya'daki veri filtreleme işçilerini işe aldı ve bu çalışmanın sohbet botunun herkese açılabilecek kadar güvenli duruma getirilmesinde büyük etkisi oldu.

Bu süreçte OpenAI şirketinin bu zorlu çalışma koşullarından ne yazık ki haberi yoktu ancak TIME'a konuşan bir Kenyalı işçi, yaptığı açıklamayla çalışmış oldukları zorlu koşulları dile getirdi.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.