Öğrenci Kariyeri Banner

Can Yayınları Borges'in Yeni Evi Oldu

Can Yayınları Borges'in Yeni Evi Oldu

Arjantinli yazar, şair ve çevirmen Jorge Luis Borges'in ülkemizdeki yayın haklarını Can Yayınları devraldı. 

20. yüzyılın en önemli sanatçılarından olan Bogres'in eserleri ise Türkiye'de daha önce Kırmızı Kedi Yayınevi ve İletişim Yayınları sayesinde bizlerle buluşmuştu. George Orwell, Jean-Paul Sartre, Milan Kundera, Gabriel García Márquez, Pablo Neruda gibi dünyaca ünlü yazarların yayın haklarına sahip olan Can Yayınları son olarak Borges'in yayın haklarını alarak yazarı kadrosuna dahil etti. 

1899'da Buenos Aires'te dünyaya gelen Borges, I. Dünya Savaşı'ndan önce Cenevre'ye; savaş sornasında ise İspanya'ya taşınmıştır. Burada örnek aldığı sanatçılar ile tanışmış ve kendi yolunu çizmek üzere ülkesine geri dönmüştür.  İlk kitabı olan Buenos Aires Tutkusu'nu 1923'te yayınlamıştır. Bir yandan öykülerini yazarken diğer yandan da Wirginia Woolf ve William Faulkner gibi büyük yazarların kitaplarını İspanyolca'ya çevirmiştir. Bu arada geçmini sağlamak için kütüphanede çalışıyordu ancak siyasi tutumundan dolayı bir süre sonra işten çıkartılmıştır. Bu sayede tüm dünyayı gezme ve kendini geliştirme fırsatı yakalamıştır. 1955'te ise Arjantin Ulusal Kütüphânesi Müdürlüğü'ne getirilmiştir. Bu dönemde görme yetisini tamamen kaybetmiştir. Bu durumu ise şiire yönelerek aşmaya çalışmıştır. Bu sırada profesör olmuş ve birçok ders vermiştir. 1986'da Cenevre'de kanserden hayatını kaybetmiştir. 

 

 


Yaren Ezgi Şen

TOBB ETÜ - Türk Dili ve Edebiyatı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.