Öğrenci Kariyeri Banner

Karanlık Maddenin Ne Olduğunu Biliyor Musunuz?

Karanlık Maddenin Ne Olduğunu Biliyor Musunuz?

Karanlık maddeyi hiç duydunuz mu? Bir çoğumuz filmlerden ya da dizilerden duymuş olabilir, gelin birlikte bakalım.

Bilim adamları evreni oluşturan gözle görülemeyen maddenin karanlık madde olduğunu düşünüyor. Gözle görülemeyen bu maddenin 1920’lerde ortaya atılması merak konusu.

Şu anda evrenin birleşiminin % 74 ü karanlık enerji, % 22 si karanlık madde, % 4 ü normal madde olduğu varsayılıyor. %4'luk kısım olan dünyamızdaki gözlemlendiği kadarıyla her şey normal madde kategorisine girmiştir.Geriye kalan karanlık madde ve enerji nedir peki?

İlk olarak görelilik kuramıyla Albert Einstein tarafında ortaya atılan karanlık maddenin ne olduğundan çok ne olmadığını bildiğimizi söyleyebiliriz aslında. Karanlık madde için adından anlaşılacağı üzere karanlık olduğu ve gözle görülebilenlerden farklı olduğunu söyleyebiliriz. Varoluşunun kanıtları olarak Yale Üniversitesi'nden araştırmacı Pieter van Dokkum yaptığı açıklamada, "Yıldızların hareketleri size ne kadar madde olduğunu söyler," demiştir. Başka bir örnek ise ışığın bükülmesiyle ilgili, fizik kurallarına göre “Kütle uzayı eğer.” cümlesiyle ışık ışınlarının da uzayda büküldüğünü bildiğimize göre bu da karanlık maddenin varlığını bize gösterebilir.

Diğer bileşim olan karanlık enerji ise tam bir muamma denilebilir.1980’lerde ortaya atılan ve araştırmaları devam eden bu enerji,evrenin genişlemesine sebep olduğu fikirleriyle ortaya atıldı.

Hatta gezegenlerin eskisinden daha hızlı dönmesinin de nedenleri bunlar olduğu söyleniyor. Bu iki madde hakkında bağlantının olup olmadığı da henüz bilenenler arasında değil. Gezegenlerin hareketlerinin doğrusal olmamasının sebepleri olarak düşünülen bu maddeler eğer doğruysa gezegenler için kullanılan fizik formülleri bile yanlış olabilir.

 

Eğer isterseniz konuyla alakalı etkileyici açıklamaları izleyebilirsiniz.

 


Bilge Amaç

Yıldız Teknik Üniversitesi - Elektrik Mühendisliği

1 Yorum

  • Selin Erdoğan

    Harika harikaaa👏🏻👏🏻👏🏻

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.