Öğrenci Kariyeri Banner

Bu Tiyatrolar Tarihe Tanık Oldu!

Bu Tiyatrolar Tarihe Tanık Oldu!

Hierapolis Antik Tiyatrosu - Denizli

Pamukkale’nin yanı başında Bergama Kralı II. Eumenes tarafından kurulun Hierapolis Antik Kenti’ndeki tiyatro dört ada üzerine inşa edilmiştir. Bu muhteşem yapı 10 bin kişilik kapasiteye sahiptir. Tiyatroda sütunlarının arasının heykellerle süslendiği yedi bölüm ve 50 oturma sırası bulunur. Yüksek arkalıklı, aslan ayaklı oturaklar, kentin önemli kişilerine ayrılmış olup yiyatronun sahnesindeki mitolojik kahramanlar ve onların efsanelerinin anlatıldığı kabartmalar oldukça etkileyici görünmektedir.

Efes Antik Tiyatrosu - İzmir

Bu ünlü tiyatro Helenistik dönemde inşa edilmiş olup 25 bin kişilik kapasitesiyle yarım daire şeklindeki tiyatroların en büyüğü ünvanına sahiptir. Roma döneminde yapılan mimari değişikliklerden bu tiyatro da nasibini almış, uygulanan restorasyonlarla hem tiyatro hem de gladyatörler için arena olarak kullanılmıştır. Bu amaçla alt sıralar kaldırılarak orkestranın da kullandığı yer büyük bir dövüş alanı haline getirilmiştir. Etrafına da seyirciler zarar görmesin diye 2 metrelik duvarlar inşa edilmiştir.

Bodrum Antik Tiyatrosu - Muğla

Halikarnassos Antik Kenti’nin kuzeyinde yer alan ve nekropol yani mezarlık olarak kullanılmış olan Göktepe'nin güney yamacına yaslanmış bu tiyatro MÖ 4'üncü yüzyıla tarihlenen görkemli bir yapıdır. Roma İmparatorluk Dönemi öncesi tiyatroların tüm özelliklerini taşımaktadır.Tiyatronun oturma sıraları bölümü, ana kayaya at nalı şeklinde oyularak biçimlendirilmiş ve üzeri mermerle kaplanmıştır. Tiyatronun 12 - 13 bin kişi kapasiteli olduğunu söyleyebiliriz. Oturma bölümünün yarım daireden büyük olması, Erken Çağlara tarihlendirilebilen bir yapı olma ihtimalini desteklemektedir.Tiyatronun ortasında yer alan orkestra bölümü, oturma sıraları bölümüne uygun olarak yarım daireden daha büyük bir biçimde yapılmıştır. Antik Çağlarda oynanan oyunları, söylediği şarkılar ve çeşitli koreografilerle destekleyen koro, orkestrada yer almaktaydı.

Aspendos Antik Tiyatrosu - Antalya

Günümüze kadar sağ salim ulaşan Aspendos, Roma tiyatrolarının en eski ve en sağlam örneğidir diyebiliriz. Mimar Zenon tarafından inşa edilmiş ve 15 bin kişilik kapasiteye sahip olan bu tiyatro görkemli büyüklüğüne rağmen yarım daire yapısı ve geliştirilen akustik yöntem sayesinde sahnedeki en ufak sesler bile en üst basamaklara kadar ulaştırabiliyor.

Myra Antik Tiyatrosu - Antalya

Bir dönem Likya Uygarlığı’nın başkenti olan Myra, ismini kurulduğu Myros Nehri’nden (Demre Çayı) almıştır. Myra’nın en önemli yapılarından birisi tiyatrodur. Akropolün güney eteğinde yer alan tiyatro, gerek oturma sıraları gerekse sahne binası ile iyi korunmuş bir Roma Dönemi tiyatrosunun özelliklerini yansıtır. Sahne binası ikinci katın yarısına kadar ayaktadır ve seyircilere bakan yüzü bir mimari fasad (cephe) oluşturacak şekilde sütun ve nişlerle süslenmiştir.

Aphrodisias Antik Tiyatrosu -Aydın

Akropol tepesi adı verilen höyüğün doğu kısmına oyulmuş bu antik tiyatronun en önemli özelliği Anadolu’nun en eski üç katlı sahne binasına sahip olmasıdır. ‘Dor’, ‘İyon’ ve ‘Korint’ olmak üzere Antik Yunan mimarisindeki en önemli üç üslubu da görebileceğiniz tiyatro 7 bin kişi kapasiteli olup oturma sıralarının üst kısmındaki taşlar Bizans döneminde yapılan kale için kullanılmıştır.


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.