Öğrenci Kariyeri Banner

Bu Teknikler ile Unutkanlığın Üstesinden Gelebilirsiniz

Bu Teknikler ile Unutkanlığın Üstesinden Gelebilirsiniz

Hafıza yaşadığımız, öğrendiğimiz şeyleri, aktiviteleri, hatırlama ve zihinde tutma gücüdür. Beynimiz depolar ve depoladığı bilgileri kaydedip ihtiyaç halinde geri getirir. Hafızasını geliştiren ve güçlendiren kişiler hayatta daha çok şey hatırlayabilir. Zihni eğitmek, güçlendirmek için hafıza teknikleri oldukça etkili olmaktadır. Bu teknikler ile unutkanlığa son vererek, hatırlamak istediklerinizi kolayca hatırlayabilirsiniz.

Hafıza Geliştirme Teknikleri

Hafızamız geliştirilebilirdir. Onu geliştirirken amacımız depolama alanını büyütmek değil,  hafıza yeteneğini geliştirmektir. Hafıza teknikleri ile unuttuklarımızı kolayca hatırlamanın yolları, bilgileri depolayıp ihtiyaç halinde geri çağırma yolları öğrenilmektedir.

Canlandırma - Hayal Etme

Görsel bilgiler insan zihninin en kolay tutabileceği bilgi türüdür. Bir araba markasını aklınızda tutmakta zorlanabilirsiniz ancak arabanın görüntüsünü unutmazsınız. Bir roman okurken karakterleri, mekanı kafanızda canlandırma yapıyorsanız, kitabın konusunu kolay kolay unutmazsınız. Bu yüzden yeni bir şeyler öğrenirken hayal edin ve kafanızda canlandırın. Bu yöntemle çok hızlı bir şekilde öğrendiğinizi göreceksiniz.

Beslenme ve Uyku Alışkanlıkları

Unutmayın hafızamızın da doğru beslenmeye ihtiyacı var.

Uyku, sadece hafızayı güçlendirmek için değil bütün vücudumuzun sağlıklı olması için de gereklidir. Dikkat ve konsantrasyon üzerinde uykunun etkisi oldukça çoktur. Uzun süreli hafızaya alma işleminin ilk adımı düzenli uykudur. Dikkatin artması ve güne zinde başlamak için sağlıklı ve yeterli uyku şarttır.

Çağrışım Tekniği

Hatırlamanın kolaylaşması ve bilgilerin unutulmaması için hayal gücünden yararlanılabilir. Hayaller ne kadar ilginç, farklı ve renkli olursa hatırlamak kolaylaşacaktır.

Hafıza oyunları ile egzersiz yapma

 Hafıza oyunları oynayarak zihninizi sürekli canlı tutabilirsiniz. Görsel ve duyusal  bellek gelişimi için küçük yaşlardan beri oynanan hafıza oyunlarının zihni güçlendirdiği, hatırlamayı kolaylaştırdığı görülmüştür.

Gruplandırma tekniği

Bir işin yerine getirilmesi veya bir olayın sıralanması için bildiğimiz verilerle benzerlik kurulması tekniğidir. Aklınızda tutmanız gereken nesneleri, özelliklerine göre gruplara ayırdığınızda hatırlamanız kolay olacaktır.

Beş Duyuyu Kullanma

Güçlü bir hafıza için beş duyu organından yararlanmak gerekli. İyi dinleyerek, görerek, tat alarak, dokunarak, koklayarak hafızamızı güçlendirebiliriz. Bu şekilde kalıcılık ve kolay hatırlama sağlanır.

Nimonik tekniği

Ezber yapılması zor kavramları, bildiğimiz hafızamızdaki kolay kavramlarla destekleme işlemine nimonik denir. Yazılı bilgilerin hafızamızda kalması için kullanılan ve eğitmenlerin çok sık kullandığı bir tekniktir. Örneğin; sırasıyla gezegenlerin güneşe olan yakınlığını söylemeniz isteniyor. ‘’Meraklı Veli Dünya’dan Marsa Jeton Satmaya Uçtu Neden? cümlesi kurarak kolayca gezegenleri sıralayabilirsiniz.

Meraklı = Merkür

Veli = Venüs

Dünya’dan = Dünya

Marsa = Mars

Jeton = Jüpiter

Satmaya = Satürn

Uçtu = Uranüs

Neden = Neptün

Bu şekilde ezberlemekte zorlandığınız her şeyde nimonik tekniğini kullanabilirsiniz. Bu tekniği kendinize farklı şekilde de tasarlayabilirsiniz. Buradaki amaç ilginç kelimelerle anımsamayı sağlamak ve hatırlamayı kolaylaştırmaktır.

Hafızanızı nasıl aktif tutarsınız?

Beden sağlığı ve beyin sağlığımızı korumak için sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve spor yapmalıyız. Sürekli yeni şeyler öğrenmeye çalışarak da hafızanızı aktif tutabilirsiniz. Hafıza teknikleri ile uygulamalar da yapabilirsiniz.

Özgün İçerik

 


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.