Öğrenci Kariyeri Banner

BM'den Türkiye'nin de Aralarında Olduğu 166 Ülkeye Önemli Çağrı!

BM'den Türkiye'nin de Aralarında Olduğu 166 Ülkeye Önemli Çağrı!

Birleşmiş Milletler, ülkelerin yapay zeka ve elektrikli otomobiller gibi öncü teknolojilere ne kadar hazır olduğunu gösteren bir rapor paylaştı. Rapor, gelişmekte olan ülkelerin bu konuda geride kaldığını gözler önüne serdi. Türkiye'nin listedeki sıralaması da hala ne kadar gerilerde olduğumuzu gösteriyor.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), 16 Mart’ta gittikçe yaygınlaşan yeşil teknolojiler hakkında önemli bir rapor paylaştı. "Teknoloji ve İnovasyon Raporu" ismi verilen bu rapor, gelişmekte olan ülkeleri bu teknolojileri kullanımı hakkında uyarıyor.

Türkiye, 53'üncü Sırada!

Rapora göre, elektrikli araçlar ve yapay zeka gibi öncü teknolojilerin değerinin 2030 yılında 9,4 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Aynı zamanda, bu tarz teknolojilerin üretkenliği ve geçim kaynaklarını iyileştirebileceği ifade ediliyor. Buna örnek olarak ise robotik ile yapay zekanın birleşiminin üretim sistemlerini dönüştürmesi ve 3D baskı gibi teknolojilerle de daha hızlı ve ucuz üretimin ortaya çıkması gösteriliyor.

BM’ye göre sürdürülebilir teknolojilerin bu kadar yararlı olabilme potansiyeli varken gelişmekte olan ülkeler yeterince onlardan faydalanamıyor. Ayrıca gelişmiş ülkeler, yeşil teknolojilerin fırsatlarının çoğunu değerlendirerek diğer ülkeleri geride bırakıyor.

Gelişmekte olan ülkelerden yapılan ihracatın son üç yılda 57 milyardan yalnızca 75 milyar dolara yükseldiği, küresel ihracattaki paylarının ise yüzde 48’in üzerindeyken yüzde 33’ün altına düştüğü de belirtiliyor.

İşte bu yüzden Birleşmiş Milletler, yetersiz ilgi ve yatırım nedeniyle bu teknolojik devrimin kaçırılabileceği ve uzun vadeli olumsuz sonuçların oluşabileceğini vurgulayarak hükümetlere çağrıda bulunuyor. Türkiye ise 166 ülkenin öncü teknolojilere ne kadar hazır olduğunu gösteren listenin 53. sırasında yer alıyor.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.