Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Yere Dokunduğumuzda Oluşan Elektrik Çarpmasının Sebebi!

Bir Yere Dokunduğumuzda Oluşan Elektrik Çarpmasının Sebebi!

Birçok insanın, başka bir insana dokunduklarında sadece deriye bir iğne tutamış gibi hissettiren hafif bir elektrik şoku hissettiklerinde kafaları karışmıştır ve bununla birlikte çıkan gürültü biraz korkutucu olabilir.

Her şey atomlardan oluşmuştur. Çıplak gözle göremediğimiz atomları hepimiz lisede kimya derslerinde gördük. Bir atomdan bile daha küçük olan, onu oluşturan parçacıklardır. Tek bir atom üç alt parçacıktan oluşur: pozitif yüklü protonlar, negatif yüklü elektronlar ve nötr olan nötronlar.

atom

Çoğu zaman bir atom, pozitif yüklü protonların sayısı ve negatif yüklü elektronların sayılarının aynı olması nedeniyle nötr kalacaktır. Ancak, bu sayı bozulduğunda işler değişir ve eşit kalmaz. Protonların ve nötronların hareket etme yetenekleri yok ama etrafta hareket etme eğiliminde olan elektronlar vardır. Elektronların sayıca fazla olması ise maddenin negatif yüklenmesine neden olur. Bu sebepten atomda dengesiz sayıda elektron ve proton bulunduğunda zıtların birbirini çektiği göz önüne alındığında negatif yüklü elektronlar, pozitif yüklü protonlara çekilir. Dolayısıyla, hissettiğimiz o elektrik hissi, elektronların hızla protonlara doğru hareket etmesidir.Birkaç santim uzakta olsa bile hava parçacıklarını parçalar ve ani şoka neden olur. Bu kıvılcım, sıcakken ağrıya neden olur ve cilde iğne deliği gibi bir his verir.

Bu durumun anlık oluşmasının nedeni ise elektronlarlar pozitif olan protonlarla karşılaştıkları anda kaçması.

elektrikcarpmasi


Bilge Amaç

Yıldız Teknik Üniversitesi - Elektrik Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.