Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Mühendislik Harikası: Ekranoplan

Bir Mühendislik Harikası: Ekranoplan

Soğuk savaş dönemi, Sovyetler Birliği'nin mühendislik açısından altın çağıdır demek yanlış olmaz. Bu dönemde yapılan askeri gelişmelerin temeli mühendisliğe dayanmaktadır. Buna en güzel örneklerden biriyse bu dönemde üretilen dünyanın en büyük kargo uçağı ünvanına sahip olan Ekranoplan'dır.

Ruslar tarafından tasarlan Ekranoplan, Hazar Denizi'nde hızlı nakliyat yapabilmek amacıyla çok yüksek hızlara ulaşabilen bir kargo aracıdır. Dönemin Sovyet Başkanı Nikita Kruscev’in yakın bir arkadaşı olan aerodinamik uzmanı Rotislav Alekseyev tarafından tasarlanmıştır.

 Ekranoplan

Üretim amacı Hazar Denizi boyunca hızlı bir biçimde kargo taşımacılığı yapabilmek olan Ekranoplan, olası bir savaş durumu içinde birçok avantaj sağlamıştır. Hava ve su arası olarak tanımlanan muazzam kararsız bölgede bile saatte 600 km gibi yüksek hızlara ulaşabilen bu araç bir tür gemi-hovercraft-uçak karışımıdır. Yüzeye yakın olan kanatları sayesinde fazladan bir kaldırma kuvveti oluşturarak, aracın deniz ile arasındaki mesafenin azalarak sürtünme kayıpları en aza inmesi hedeflenmiştir. Ancak en büyük problem büyük dalgalar ve belirsiz hava koşulları olmuştur. Bu nedenle deniz seviyesinden en fazla 3 metre yükseklikte gidebilecek şekilde tasarlanmıştır. Aynı zamanda 5 metrelik dalga koşuluna kadar kalkış, istikrarlı “uçuş seyri” ve güvenli “iniş” yapabilmektedir. Deniz yüzeyine temas etmediği için denizdeki araçlar tarafından, tam olarak havada olmadığı için havadaki radarlar tarafından görülmemesi ise en büyük avantajlarından biridir. Bu aracın en büyük riskiyse çok yükselme veya alçalma durumlarıdır. Eğer bu araç çok yükselirse, hava akımından etkilenerek kendine zarar verebilir; çok alçalırsa, denize düşerek parçalanabilir.

ekranoplon

Ekranoplan, 73,8 metre uzunluğu ile şimdiye kadar yapılmış en büyük yapılardan biridir. Bu araç, yaklaşık olarak 1000 tank taşıyabilmektedir.

Ekranoplan'ın hareket halindeki bir videosu:

 

 

 

Özgün İçerik


Yaren Çağlar

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.