Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Japon Geleneği: Kintsugi Felsefesi Nedir?

Bir Japon Geleneği: Kintsugi Felsefesi Nedir?

Yüzyıllardır alışık olduğumuz üzre evimizde  bardak, tabak, vazo gibi eşyalar kırıldığı zaman toplayıp çöpe atarız. Çünkü olması gereken budur, değil mi?
Kintsugi felsefesine göre değil. Peki bu felsefede kırılan nesnelere ne yapıldığını biliyor musunuz?

Çoğunlukla seramikten yapılmış nesneleri kırıldığı yerlerden altınla birleştiriliyor ve bu sanata da Kintsugi Sanatı deniyor. Kin altın, Tsugi ise birleştirmek demek. Kırıkların arasındaki altın ise kırılmış bile olsa, o nesnenin hala değerli, hatta önceden olduğundan daha değerli olduğunu söylüyor.

Objenin Kırıklarıyla Güzelleşmesi

Kintsugi felsefesinde kusurlu olana, kırılmış olana yeni bir hayat hediye edip kusurların içindeki güzelliği buluyorlar.
Kintsugi’nin amacı kırık vazonun hasar almamış gibi durması değil, vazonun kırıklarıyla güzelleşmesidir. Yani aslında bir yeniden doğuştur. Yeniden birleştirilen nesneler “ben aslında hiç yara almadım” değil, “ben yaralarımı onardım, artık eskisinden daha güçlü ve güzelim” diye bağırıyor.

Aslında bu felsefeden çıkarmamız gereken, etrafımızdaki insanları, yaşadığımız tecrübeleri kusurlarıyla kabullenirsek ve sebep olduğumuz kırıkları onarırsak eskisinden daha güçlü olabileceğimiz.


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.