Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Gün Artık 24 Saat Değil!

Bir Gün Artık 24 Saat Değil!

Siz de artık bir gün bana yetmiyor diyenlerden misiniz? Günlük işlerinizi bir güne sığdırmakta zorlanıyor musunuz? Bir günün 24 saatten daha az hissedildiğine mi inanıyorsunuz? Bu soruların elbette ki zaman yönetimi, stres seviyeniz gibi çok çeşitli sebepleri olabilir fakat bilim insanları son bir gelişmeyle tüm bu sorularınızda haklılık payı olabileceğini kanıtladı.

Dünyanın kendi etrafında bir tam dönüşünü tamamlayışını bir gün olarak kabul ediyor ve bunu da yaklaşık 24 saatlik bir zaman dilimi olarak ölçüyorduk. Fakat, son gelişmeler bize son 50 yıldır dünyanın hiç olmadığı kadar hızlı döndüğünü ve bunun da zaman dilimini etkilediğini gösteriyor. National Institute of Standards and Technology (NIST) tarafından yayınlanan rapor da bu bilgiyi onaylar nitelikte.

Bilim insanları 1960’lı yılların başından itibaren zaman ölçümleri yapıyor, her yıl dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızını hesaplayıp bir gün için zaman dilimini hesaplıyordu. 2020 yılına kadar bu hesaplamalar elbette ki zaman zaman çeşitli sebeplerden dolayı sapmalar göstermişti fakat bu sapmalar çoğunlukla ileri yöndeydi, yani 0,1 saniyelik eklemeler gibi. Time and Date'e göre, Dünya'nın dönüşündeki son ivme, bilim insanlarının ilk kez negatif bir saniyeden bahsetmesine neden oldu. 19 Temmuz 2020 tarihinde bir günün 24 saatten 1.4602 saniye daha kısa sürdüğü saptandı ve o gün son 50 yılın en kısa günü olarak kayıtlara geçti. Ayrıca verilere göre 2021 yılının, geçtiğimiz on yıllar boyunca yaşayacağımız en kısa sene olabileceği tahmin ediliyor.

Bilim insanları artık bu süreye bir saniye eklemek yerine bir tane çıkarmaları gerekebileceğini ve dünyanın dönüşü hızlanmaya devam ederse, bir noktada negatif bir saniyeye ihtiyaç duyulabileceğini öngörüyor. Eğer bu olursa, acele eden Dünya'ya ayak uydurmak için saatlerimizin bir saniye atlaması oldukça olası bir durum gibi görünüyor.

Araştırmanın kaynağı için tıklayınız.


Ayşe Nur Akyüz

Araştırır, yazar, çizer, okur

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.