Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Ahtapot ve Bir İnsan Arkadaş Olabilir mi?

Bir Ahtapot ve Bir İnsan Arkadaş Olabilir mi?

Bu cümleyi bir yerde duysam çok da ılımlı bakmazdım çünkü ahtapotlar sıcak hayvanlar değil diye düşündüğümü söyler ve geçerdim. Lakin izlediğim belgeselden sonra böyle bir durumun gerçek olabileceğini gördüm. Siz de merak etmeye başladıysanız eğer yazının ilerleyen kısımlarında bu konuyla ilgili daha çok pencereden bakabilmeye fırsatınız olacak.

 

  • Ahtapotlar derin sularda yaşayan; yumuşak gövdeli, sekiz kollu, Octopoda takımında sınıflandırılan yumuşakçaların genel adıdır. Yaşam süreleri genellikle 3-5 yıl arasındadır. Kendilerini avcılara karşı koruma stratejileri arasında mürekkep fışkırtma, kamuflaj kullanımı ve tehditkâr davranışlar, su içinde çok hızlı hareket edebilme ve saklanma yetenekleri sayılabilir. Tüm ahtapotlar zehirlidir ama yalnızca mavi halkalı ahtapotlar insan için ölümcül zehir taşırlar.

ahtapot

  • Ahtapotlarla kısaca bilgi verdikten sonra ahtapotların bir insanla arkadaş olup olamayacağı kısmına geçelim. Geçen günlerde Netflix’de izlemiş olduğum ‘Ahtapottan Öğrendiklerim’ isimli belgesel sonrası bu arkadaşlığı belgesel haline getiren Craig Foster bunun mümkün olabileceğini göstermiş.

ahtapot

  • Craig Foster Güney Afrikalı bir belgesel film yapımcısı, doğa bilimci ve Sea Change Project'in kurucusudur. Kendine bir motivasyon aradığı günlerde düzenli olarak evinin yakınında bulunan okyanus kıyısına her gün dalmaya başlar bir gün bir ahtapotla karşılaşır ve her gün onu izlemeye başlar.

ahtapot

  • Foster bıkmadan usanmadan neredeyse 1 sene boyunca her gün ahtapotu gözlemlemek için suya dalmış ve onunla bir bağ kurmuştur. İlk günlerde ahtapot ona mesafeli ve güvensiz davranıyor olsa dahi günler ilerledikçe aralarında güven ve sevgi bağı kurulur.

ahtapot

  • Birçoğumuz kedi, köpek ve kuş gibi hayvanlarla bağ kurmaya alışmışken ahtapotla bağ kurmak her ne kadar kulağa farklı ve olanaksız gibi görünse de Foster bunu çok güzel bir şekilde başarmış ve bizlere bu güzel arkadaşlığı izleme fırsatını sunmuştur.

ahtapot

 İlgili belgesele buradan ulaşabilirsiniz. Şimdiden iyi seyirler diliyoruz :)

 


Büşra Canpolat

Kocaeli Üniversitesi - Hukuk Fakültesi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.