Öğrenci Kariyeri Banner

Bilkent Üniversitesinden Önemli Buluş

Bilkent Üniversitesinden Önemli Buluş

Bilkent Üniversitesi Koronavirüs Tespitinde Yeni Sistem Geliştirdi

    Son dönemlerde öğrencilerin evine ayna gönderilmesi ve onur yemini gibi önlemler ile adından sıkça söz ettiren Bilkent Üniversitesi, 7 ay süren bilimsel çalışmalarda önemli bir sonuca vardıklarını duyurdu.

   Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) ve E-A Teknoloji şirketinin ortak çalışmaları sonucunda, yeni tip koronavirüs tespitinde kullanılabilecek tanı sistemi geliştirildi. “Diagnovir” adı verilen yeni sistem, ağız içinden alınan tükürük örneği ile 10 saniye içerisinde virüs tespiti yapabilmekte. Şimdiye kadar yapılan ön klinik çalışmalarda sistemin %99 oranında başarı gösterdiği tespit edildi. Dünya genelinde ilk olacağı belirtilen Türk malı sistemin, yabancı PCR testlerinin yerini alması bekleniyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Bilkent Üniversitesi Rektörü Abdullah Atalar : “Koronavirüs, 150 nanometre boyutunda bir parçacık. UNAM araştırmacılarımız yıllarca nano boyuttaki parçacıklarla uğraştılar. Dolayısıyla bu konu, nanoteknoloji ile uğraşan hocalarımızın tam alanına giriyor. Proje tamamlandı ve PCR'ın yerini alabilecek, saniyeler içinde sonuç verebilen bir yöntem geliştirildi. Pozitifse hemen sonuç veriyor, negatiflik olması halinde biraz daha uzun sürüyor. Yapılan kontrollerde bu yöntemle pozitif bulduklarımızın PCR'ı negatif çıksa bile birkaç gün sonra PCR'larının pozitife döndüğünü gördük. Bu cihaz tamamen Türk malı. Türkiye'ye ait eşi bulunmayan bu teknolojiden bütün dünya faydalanacak. Bunu tabii hocalarımıza ve Bilkent UNAM'daki araştırma ortamına borçluyuz. Kitleri de çok ucuz, dolayısıyla seri halde testler yapılabilir. Bir kişinin çok hızlı bir şekilde pozitif olduğunu bulup karantinaya almak, salgını kontrol altına almak için çok önemli. Teknoloji, aynı zamanda koronavirüs benzeri salgınlarda kullanılabilecek özellikler taşıyor. Önümüzdeki süreçte bu buluşun ülkemizde ve dünyada çok ses getireceğine inanıyoruz.” dedi.

 UNAM araştırmacılarından Dr. Bülent Ortaç da doğruluk payının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek geliştirdikleri teknolojinin tamamen özgün olduğunu ve fikri koruma hakkı için patent başvurusunda  bulunduklarını belirtti.


Egehan Uğraş

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğrencisi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.