Öğrenci Kariyeri Banner

Bilim İnsanları Leonardo da Vinci'nin 500 Yıl Önce Çizdiği Kalp Parçasının İşlevini Keşfetti!

Bilim İnsanları Leonardo da Vinci'nin 500 Yıl Önce Çizdiği Kalp Parçasının İşlevini Keşfetti!

Çağının ötesinde bir düşünür olan Leonarda da Vinci'nin çizimleri Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmaya konu oldu. 

Leonardo da Vinci'nin bundan tam 500 yıl önce çizdiği ve Trabeculae adı verilen kas lifi ağının işlevi ancak günümüzde keşfedildi.

Bu kas lifi ağı, kalbimizin iç kısmında yer alıyor. İnsan gelişiminin ilk aşamalarında kalp, kalbin iç kısmının geometrik desenini oluşturan Trabeculae'leri oluşturuyordu.

Kalbimizde bulunan bu kas lifinin insan gelişiminin ilk aşamalarında kalbin oksijenlenmesine yardımcı olduğu biliniyordu. Fakat bu yapıyı gizemli kılan şey ise yetişkinlerin kalbinde üstlendiği görevin bilinmemesiydi.

Bu yapıyı ilk kez belgeleyen Leonardo da Vinci'ye göre bu yapının kalpteki görevi kanı ısıtmaktı.

Günümüzde uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından yapılan yeni bir çalışmaysa bu yapının işlevini sonunda ortaya koymayı başardı.

Kalbin 25.000'den fazla MRI taramasını inceleyen bilim insanları, kalp ventriküllerinin pürüzlü yüzeyinin bir golf topundaki çukurların hava direncini düşürmesi gibi, kalp atışı sırasında kan akışının verimliliğine yardımcı olduğunu buldular.

Araştırmada aynı zamanda insan DNA'sında Trabeculae'nin şeklini belirleyen 6 bölge olduğunu keşfettiler.

Araştırmaya Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı Biyoinformatik Enstitüsü'nden katılan Ewan Birney bulgularının temel insan biyolojisindeki çok eski soruları yanıtladığını ve büyük ölçekli genetik analizler ile yapay zeka ilerledikçe insan fizyolojisine dair anlayışımızın daha da gelişeceğini belirtiyor.

Elde edilen başka bir sonuç da Trabeculae'nin şeklinin, kalbin performansını da etkiliyor olduğu. 50.000 kişiden elde edilen verileri inceleyen bilim insanları, Trabeculae'nin şeklinin kalp hastalıkları riskini etkileyebileceği sonucuna vardı.Araştırmaya göre daha fazla trabeculae dalına sahip insanlar, daha az kalp hastalığı riskine sahip.

 

Kaynak1

Kaynak2

 

Özgün İçerik

 


Zeynep Akyıldız

Sabancı Üniversitesi - Bilgisayar Bilimleri

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.