Öğrenci Kariyeri Banner

Bilim İnsanları Dünya’nın En Temiz Havasını Açıkladı

Bilim İnsanları Dünya’nın En Temiz Havasını Açıkladı

Bilim insanları, en temiz havanın Antartika’yı çevreleyen Güney Okyanusu’nda olduğuna inanıyorlar.

Colorado Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, insan faaliyetleri nedeniyle değişime uğramamış bir bölge belirlediler.

Hava ve iklim, Dünya’nın her yerinde birbiriyle bağlantılıdır. İklim insan faaliyerleri nedeniyle hızlı bir şekilde değişime uğradıkça bilim insanları, insan etkisinin az olduğu yerleri bulmak için çabalıyor.

Ancak Profesör Sonia Kreidenweis ve ekibi, Güney Okyanusu'ndaki havanın dünya kıtasındaki insanlar ve tozdan en az etkilenmiş olacağından şüphelendi. Araştırmacılar, Güney Okyanusu’ndaki havanın fosil yakıtların yakılması, belirli ekinlerin ekilmesi, gübre üretimi ve atık suyu yok etme veya dünyanın diğer bölgelerine taşınmasından arınmış olduğunu buldular.

Hava kirliliğine, havadaki aerosoller ve gazla sebep olmaktadır. Araştırmacılar, havada ne olduğunu ve nereden geldiğini incelemeye karar verdiler, havadaki bakterilerini teşhis aracı olarak kullandılar.

Araştırmacı bilim insanı ve araştırmanın ortak yazarı Thomas Hill ‘SO (Güney Okyanusu) bulutlarının özelliklerini kontrol eden aerosollerin okyanus biyolojik süreçleriyle güçlü bir şekilde bağlantılı olduğunu ve Antarktika'nın mikroorganizmaların güneye doğru dağılmasından ve güney kıtalarından besin birikmesinden izole gibi görüldüğünü’’ açıkladı

Araştırmacılar mikropların bakteriyel bileşiminden uzak kara kütlelerinden gelen aerosollerin ve arazi kullanım değişikliklerinden oluşan örneğin çevre kirliliği veya toprak emisyonları güneye ve havanın içine ilerlemiyordu.

The Proceedings of the National Academy of Sciences ‘te yayınlanan çalışmaya göre, bilim insanları bölgeyi ‘tamamen bozulmamış’ olarak nitelendirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) göre hava kirliliği küresel bir sağlık sorunu ve her yıl 7 milyon insanın hayatı kaybetmesine neden olmaktadır.

Çalışmalara göre hava kirliliğinin kalp hastalığı, felç ve akciğer kanseri riskinin artışında etkili olduğu gözlenmiştir.

Düşük ve orta gelirli ülkelerin en çok risk altında olan yer olduğunu ve hava kirliliği gözlemlenen kentsel alanlarda yaşayan insanların %80’inden fazlasının Dünya Sağlık Örgütü’nün kılavuz sınırlarını aşan hava kalitesi seviyelerine maruz kaldığını belirtti.

Hava kirliliği ve çevresel sorunlarının birbiriyle bağlantılı olması nedeniyle dünyanın bir ucundan diğer ucunda yaşayan insanları bile etkileyebilmektedir.

Kaynak

Kaynak

 


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.