Öğrenci Kariyeri Banner

Bilgisayar Mühendislerinin Mutlaka Yapması Gereken 10 Şey

Bilgisayar Mühendislerinin Mutlaka Yapması Gereken 10 Şey

 Günümüzde teknolojinin kullanımının yaygınlaşmasının da etkisiyle, Bilgisayar Mühendisliği mesleğine rağbet oldukça fazla. Hatta farklı meslekten insanlar bile kendilerini yazılım gibi konularda geliştirip bu sektöre katkı sunmakta. Girişimlerin çoğu da yine web veya mobil tabanlı. Hal böyleyken hem bu alanla hobi olarak ilgilenen hem de Bilgisayar Mühendisliği okumak isteyen/okuyan kişiler adına Bilgisayar Mühendislerinin mutlaka yapması gereken 10 şeyi derledik.

1. İngilizce

Bilgisayarın ana dili İngilizce olduğu için Bilgisayar Mühendislerinin İngilizce bilmesi oldukça mühim. Programlama dilleri, terminalde kullanacağımız komutlar, teknoloji haberleri, açık kaynak kodlar için bakacağınız kaynakların çoğu hep İngilizce. İş ilanlarının çoğunda da iyi İngilizce bilme şartı aranıyor. Yine internet sağ olsun ücretsiz İngilizce öğrenebileceğimiz bir çok kaynak mevcut. O halde şimdiden İlgilizcenizi geliştirmeye başlamanızı tavsiye ederiz. Eğer üniversite öğrencisi iseniz Erasmus'un da İngilizce'nizin gelişiminde çok faydası olacağını söyleyebiliriz.

2. Etkinliklere Katılın

Bilgisayar Mühendislerinin yararlanabileceği o kadar fazla etkinlik var ki say say bitmez. Hackathonlar, şirketlerin düzenlediği kodlama yarışmaları, IBM, Google, Apple gibi firmaların developer kampları, bootcampler, Bilgisayar Mühendisleri ile soru-cevap etkinlikleri...

Gerçekten hem kendinizi geliştirebileceğiniz hem de networking yapabileceğiniz bir sürü etkinlik elinizin altında. 

3. Online Kurslara Katılın

Rekabeti bol olan bu meslekte iyi yerlere gelmek istiyorsak okulda öğrendiklerimizin yanında kendimizi olabildiğince geliştirmemiz gerekiyor. Bunun en kolay yolu da online eğitimlere katılmak. Okulda öğretilen temel bilgiler iş hayatında çoğu zaman tek başına işe yaramaz. Yeni teknolojileri bizim takip edip onları da öğrenmemiz lazım. Zaten çoğu mezun kişi de işe başladığında her şeyi sıfırdan öğrendiğini söyleyecektir. 

Udemy, Coursera, CodeAcademy, FreeCodeCamp gibi online eğitim veren siteler iş hayatında işimize yarayacak bir çok kursa sahip. Kendi işini kurmak isteyen kişilere de önerilen bu kurslar sayesinde kendinizi geliştirebilirsiniz.

4. Herkesin Bir Web Sitesi Olsun

Günümüzde zaten kişisel web sitesi olmayan neredeyse yok. Ama yine de bu maddeyi de eklemekte fayda var. Adsoyad.com şeklinde bir domain ve hosting satın almanızı öneririz. HTML ve CSS öğrenip kendi web sitenizi kendiniz yazın. Hem böylece ileride portfolyonuzda gösterebileceğiniz bir projeniz olmuş olur. Bu websiteye dilerseniz ileride referans gösterebileceğiniz diğer projelerinizi de ekleyin.

5. Bir Alanda Uzmanlaşın

Üniversitede donanımdan tutun programlama dilleri, veritabanları, işletim sistemleri, yapay zeka, makine öğrenmesi vb. ile ilgili dersler göreceksiniz. Bu derslerin hepsi temel olacaktır. Okurken çeşitli dersler almanız ileride çalışmak istediğiniz alanınızı seçmenize yardımcı olacaktır. Ancak birinde karar kılmanız lazım çünkü hepsinde uzmanlaşmanız pek mümkün değil. Sevdiğiniz bir alanda seçim yapın ve o alanda gecenizi gündüzünüze katarak uzmanlaşmaya bakın. Bu seçimi yaparken biraz da geleceği göz önünde bulundurarak yapın. Önünüze çıkabilecek iş fırsatlarını düşünün.

İş ilanlarına da bakarsanız bir alanda uzmanlaşmanız gerektiğini anlarsınız. Örneğin hem mobil hem web hem de sistem yöneticisi aramazlar.

6. Proje Yapın

Okulda gördüğünüz derslerde öğrendiklerinizi pratiğe dökebileceğiniz projeler yapabilirsiniz. Algoritma dersi gördüyseniz örnek algoritma çözün. Mobil programlama gördüyseniz kendi telefonunuz için bir hesap makinesi yapın. Kendi yaptığınız uygulamayı kullanın. Bu hem uzmanlaşmanıza yardımcı olacak hem de öğrendiklerinizle ortaya bir ürün koyabildiğinizi gördükçe özgüven elde edeceksiniz. Her seferinde daha zoru hedefleyin ve asla pes etmeyin.

7. Start-up Ortamı Görün

Eğer üniversitenizin bir teknokenti varsa muhakkak orayı ziyaret edin. Hangi firmalar var, gönüllü stajyer alıyorlar mı kontrol edin. Eğer teknokentiniz yoksa şehirdeki startuplara bakın. Size oldukça fazla tecrübe katacaktır. Ayrıca kendi şirketinizi kurmak gibi bir düşünceniz varsa bu maddeyi yapmadan geçmeyin. Startup ortamında gördüğünüz sıkıntıları kaldırabileceğinize inanıyorsanız bu yolda ilerleyin.

8. GitHub Kullanın

GitHub yazılımcıların sosyal medyasıdır diyebiliriz. Yazdığınız projeleri burada depolayabilir ve sizin gibi projelerini depolayan diğer bir sürü insanın kodlarından yararlanabilirsiniz. Maddi beklentinizin olmadığı tüm projerlerinizi GitHub ‘a yükleyin. İleride iş başvurusunda GitHub hesabınızı gösterdiğinizde neyi ne kadar bildiğinizi kanıtlar nitelikte olacaktır.

Ayrıca henüz haberi olmayan arkadaşlar için GitHub student packs’ten bahsetmek istiyorum. Üniversite öğrenci e-postanızla beraber Github Student Packs‘e kayıt olun. GitHub ‘ın bu paketi içinde öğrenciler için birçok ücretsiz hizmet var. Bu paket AWS, Digital Ocean, NameCheap gibi büyük firmalardan öğrenciler için ücretsiz kullanabileceği hizmet hediye etmektedir.

9. Sosyal Yönünüzü Geliştirin

Bilgisayar karşısında fazlaca vakit geçirmek bazen asosyalleşmemize sebep olabiliyor. Bu durumu engellemek adına sosyal aktivitelere katılabilir, arkadaş çevrenizle vakit geçirebilir, bir hobi edinip onun üstünde uzmanlaşmaya çalışabilirsiniz. Unutmayın hayatın en güzel zamanlarından biri üniversite yıllarıdır. Genelde en rahat ve özlenen zamanlar üniversite yılları oluyor.

Buna ek olarak yine uzun saatler masa başında oturmamız gerektiğinden ötürü ağrılar vs. çekebiliyoruz. Duruş bozuklukları da zamanla oluşabiliyor. Bunu engellemek adına mümkünse spor yapmanızı, buna fırsatınız yoksa da en azından belli periyotlarla masa başından kalkıp yürümenizi tavsiye ediyoruz. 

Sosyal medya kısmında ise sektörden tanıştığınız veya tanımak istediğiniz herkesi arkadaş olarak ekleyin veya takip edin. İletişime geçmekten utanmayın, korkmayın. Ayrıca mutlaka bir LinkedIn hesabı edinin. Bilişim sektöründe neler döndüğünü en iyi buradan takip edebilirsiniz.

10. Linux Kullanmayı Deneyin

Bir bilgisayar mühendisi olarak Linux kullanmayı bilmeniz önemli. Linux'u özellikle vurgulamamızın sebebi özgür olması yani ücret istememesi ve açık kaynak olması yani kodlarını görebilirsiniz ve kendinize göre şekillendirebilirsiniz. Bunun haricinde diğer işletim sistemlerine göre daha güvenlidir diyebiliriz. Virüslerle uğraşmamak adına önemli.

 

Kaynak

 

Özgün İçerik

 

 

 


Zeynep Akyıldız

Sabancı Üniversitesi - Bilgisayar Bilimleri

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.